eBOS Technologies | Παρούσα στη EUROSATORY 2024 με στόχο την εδραίωση στη βιομηχανία της Άμυνας και της Ασφάλειας
Defence Redefined
Published on 25/06/2024 at 18:27

Την παρθενική της εμφάνιση πραγματοποίησε η κυπριακή εταιρεία eBOS Technologies στη φετινή EUROSATORY, μία κίνηση που επιβεβαιώνει τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να επενδύσει πόρους και να προσφέρει λύσεις στον απαιτητικό κλάδο της άμυνας και της ασφάλειας.

Η eBOS Technologies, μία μικρομεσαία εταιρεία με έδρα την Κύπρο, μετράει ήδη 21 συναπτά χρόνια παρουσίας στην αγορά παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις σε κρατικές, θεσμικές και εταιρικές οντότητες στους τομείς RegTech and Fintech.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προσαρμόσιμων ρυθμιστικών τεχνολογικών εφαρμογών risk management, compliance, transaction monitoring, customer screening, anti-money laundering και governance, που υποστηρίζονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση (AI&ML).

Το Crown Jewel της εταιρείας είναι το WiseBOS Suite, μια επαναστατική, πλήρως ολοκληρωμένη επιχειρηματική λύση, σχεδιασμένη για να βοηθά στη διαχείριση του κινδύνου και στο due diligence πελατών βάσει των καλύτερων προτύπων ασφαλείας με φόντο τις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες των εταιρειών.

Πέραν αυτών, η εταιρεία είναι εξίσου δραστήρια και στους τομείς της Έρευνας και της Ανάπτυξης, καθώς αυτή έχει συμμετάσχει σε παραπάνω από 70 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα FP7, H2020, CEF, DEP, EDIDP και EDF, εκ των οποίων τα 50 “τρέχουν” επί του παρόντος. 

Μάλιστα, η εταιρεία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αναφορικά με τις επιτυχείς συμμετοχές στα ερευνητικά προγράμματα Horizon Europe τα τελευταία 17 χρόνια με συγχρηματοδοτούμενα έργα αξίας άνω των 560 εκατομμυρίων. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα για τα κυπριακά δεδομένα, το οποίο οφείλεται στην υψηλά καταρτισμένη ομάδα ερευνητών της εταιρείας (PhD και PostDoc), η οποία αποτελεί πέραν του 20% του προσωπικού σε ένα σύνολο άνω των 90 ατόμων. Οι επιμέρους τεχνικές ομάδες εξειδικεύονται στους τομείς Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), κυβερνοασφάλειας (CyberSecurity), ηλεκτρικών, 5G/6G, Διασύνδεσης των Πραγμάτων (IoT), και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning). 

Διαβάστε επίσης: HERMES | Ευρωπαϊκό πρόγραμμα νέων στρατιωτικών τεχνολογιών με συμμετοχή της κυπριακής Ebos Technologies LTD

Η εμπλοκή στην Άμυνα και την Ασφάλεια 

Η εταιρεία, έχοντας εδραιώσει τη θέση της στους κλάδους RegTech and Fintech, προσβλέπει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην βιομηχανία άμυνας και ασφάλειας, όπου ήδη έχει κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την ασφάλεια. 

Στον τομέα της Άμυνας, η εταιρεία ήδη έχει κάνει τα πρώτα της βήματα, καθώς συμμετέχει σε 3 έργα. Συγκεκριμένα, η eBOS συμμετείχε ως συντονιστής στο έργο Hermes Data Exchange Platform (DXP) στο πλαίσιο του προγράμματος European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) “EDIDP-SME-2020-099-HERMES”, για το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τελική έκθεση αξιολόγησης με την προβολή των κύριων αποτελεσμάτων αυτού. 

Πέραν αυτού, η eBOS κέρδισε πρόσφατα δύο ακόμα ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), όπου πρωτοστάτησε στη συγγραφή των προτάσεων: το 5G MILNET και Raptor. 

Το MILNET έχει να κάνει με την ανάπτυξη ενός ασφαλούς communication bubble για την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και μετά την ενδεχόμενη πλήρη καταστροφή των επικοινωνιακών υποδομών μιας χώρας. Επομένως, ο εκάστοτε χρήστης δύναται να στήσει σε λίγα λεπτά αυτό το ad hoc δίκτυο για να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στο προσωπικό του.

Το έτερο έργο έχει να κάνει με condition monitoring μικρών, φορητών όπλων με στόχο την προληπτική συντήρηση για διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης αυτών, ενώ η εν λόγω τεχνολογία έχει τις δυνατότητες να επεκταθεί και σε μεγαλύτερα οπλικά συστήματα όπως επίγεια και ναυτικά πυροβόλα.

Διαβάστε επίσης: Ημερίδα συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού έργου HERMES και του Κυπριακού Αμυντικού Οικοσυστήματος

Στην έκθεση, η εταιρεία παρουσίασε και μία τυπική κατασκευή drone, το DefenceBOS Aeraptor, η παρουσία του οποίου υποδηλώνει τις δυνατότητες της εταιρείας για παροχή AI-based λογισμικού συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, πρόσκτησης στόχου και αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance – ISTAR)  για διάφορες αποστολές.

Εκτός των ηλεκτροπτικών συστημάτων για ISTAR αποστολές, δυνητικά το εν λόγω drone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ως kamikaze drone είτε ως φορέας δομοστοιχείου 5G επικοινωνίας για την εγκατάσταση ad hoc δικτύου επικοινωνίας επι του πεδίου, πλήρως ανθεκτικά σε περιβάλλοντα παρεμβολών. 

Το υπόψη drone, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να χαρακτηριστεί και διττής χρήσης σύστημα (dual-use), καθώς θα μπορούσε να έχει επιχειρησιακή εφαρμογή σε αποστολές επιτήρησης συνόρων (border security), ενώ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σε πρόγραμμα σχετικά με την επιτήρηση σιτηρών για εφαρμογές smart agriculture. 

Τούτων λεχθέντων, η εταιρεία ευελπιστεί να παρουσιαστεί εκ νέου στην επόμενη EUROSATORY με περισσότερες λύσεις αμυντικού προσανατολισμού, βάζοντας παράλληλα το λιθαράκι της στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This