Κύπρος | Εκπονείται Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική από το Υπουργείο Άμυνας
Defence Redefined
Published on 13/06/2024 at 17:36

Η εκπομπή του ΡΙΚ, Από Μέρα σε Μέρα, προχώρησε σε αφιέρωμα για την κυπριακή συμμετοχή στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας, Eurosatory 2024 στο Παρίσι.

Στο στούντιο συζήτησαν για το θέμα ο Παναγιώτης Χατζηπαυλής, Διευθυντής Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του Υπουργείου Άμυνας, ο Ανδρέας Ανδρέου, Διευθυντής Τμήματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Περιβάλλοντος του ΚΕΒΕ,  και ο Τάσος Κουνούδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ).

Ο κ. Χατζηπαυλής ανέφερε μεταξύ άλλων πως το 2023 δημιουργήθηκε η διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για την αμυντική βιομηχανία, μετά από δράσεις που ξεκίνησαν το 2014. Στην έκθεση Eurosatory 2024, πρόσθεσε, θα συμμετέχει για πρώτη φορά το κυπριακό περίπτερο με επτά εταιρείες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας. Αναφορά επίσης έγινε και στην παρουσία του κυπριακού περιπτέρου στην έκθεση DEFEA στην Αθήνα. Τελικός στόχος, ανέφερε ο κ. Χατζηπαυλής, που θα αποτελεί σημείο καμπής για την Κύπρο, είναι η Εθνική Φρουρά να προμηθεύεται κάποια συστήματα από κυπριακές εταιρείες.

Ο κ. Ανδρέου, ανέφερε πως τα ερευνητικά προγράμματα έδωσαν ευκαιρία στις κυπριακές επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις ικανότητες τους και να συνεργαστούν με κολοσσούς του τομέα. Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της κύπρου στην έκθεση για οικονομικούς λόγους, για λόγους έρευνας και καινοτομίας αλλά και για λόγους διπλωματίας.

Ο κ. Κουνούδης, ανέφερε πως στο ΚΣΕΕΚ συμμετέχουν περίπου 30 εταιρείες, από νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι μεγάλες εταιρείες και ευχαρίστησε το ΚΕΒΕ και το ΥΠΑΜ για την στήριξη. Τόνισε πως οι κυπριακές εταιρείες συμμετείχαν και στην DEFEA 2021 και στην Eurosatory 2022. Για πρώτη φορά φέτος στην έκθεση Eurosatory 2024 θα συμμετέχει η Κύπρος με εθνικό περίπτερο υπό την αιγίδα του ΥΠΑΜ. Ο κ. Κουνούδης ανέφερε πως ένα προϊόν έχει τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια δουλειάς ενώ ανέφερε επίσης πως κυπριακά προϊόντα έχουν ήδη δοκιμαστεί στο πεδίο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Πλέον δεν μιλάμε, τόνισε, για μια βιομηχανία που ξεκινά αλλά για μια βιομηχανία που αναπτύσσεται. Αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες που έχουν κυπριακές εταιρείες με εταιρείες κολοσσούς για εξαγωγές.

Ο κ. Χατζηπαυλής δήλωσε πως υπάρχει ένα αυστηρό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να τηρεί η Κύπρος και τόνισε πως στο ΥΠΑΜ υπάρχει όραμα και πλάνο με δράσεις, εγκεκριμένο από την ιεραρχία του ΥΠΑΜ και υπάρχει αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας δεν προσφέρει μόνοσ την άμυνα, αλλά ανοίγει θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, προσφέρει στην οικονομία, προσφέρει στην αμυντική διπλωματία που είναι μέρος της διπλωματίας και είναι σημαντική στην ανάπτυξη αμυντικών συμφωνιών της Κύπρου με άλλες χώρες ενώ επιπλέον επηρεάζει θετικά και την παιδεία. 

Ο κ. Χατζηπαυλής ανέφερε επίσης, πως το ΥΠΑΜ σχεδιάζει στους επόμενους μήνες να εκδώσει για πρώτη φορά την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική η οποία αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και θέματα παιδείας γιατί πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές δεξιότητες.

*Φωτογραφία τίλου: Το κυπριακό περίπτερο στη διεθνή έκθεση DEFEA 2023 στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Έντονη παρουσία από Κύπρο και Ελλάδα στην μεγαλύτερη Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας στην Ευρώπη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This