Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ | Η ελληνική ομογένεια θα έχει για ακόμη μια φορά ισχυρή αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο
Defence Redefined
Published on 10/11/2022 at 10:14

Μάχη για το Κογκρέσο μετά τις “ενδιάμεσες εκλογές” της Τρίτης, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν προβάδισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν παραδίδουν τη Γερουσία.

Εντούτοις, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μεσοπρόθεσμων εκλογών στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην ελληνική ομογένεια να έχει, για ακόμη μια φορά, ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο και στις αρχές των πολιτειών.

Σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και σε τοπικό επίπεδο, πολλοί ομογενείς, αλλά και φιλέλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα.

Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των ψήφων.

Στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, που είχε καταγράψει οριακή νίκη δύο χρόνια νωρίτερα, ανακηρύχθηκε νικήτρια απέναντι στον Δημοκρατικό Μαξ Ρόουζ με διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων.

Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου. Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

Στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Τροπολογία Μενέντεζ βάζει όρους στην Τουρκία για τα F-16

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.

Η Ελλάδα, όμως, αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πρόκειται για το γιο του φιλέλληνα Μπόμπ Μενέντεζ, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα του: εξελέγη στο Νιου Τζέρσι.

Αναμένονται ακόμη εξελίξεις για την Ντίνα Τάιτους, η οποία προηγείται σε έναν δύσκολο αγώνα στην Νεβάδα στην προσπάθεια της να επανεκλεγεί για νέα θητεία, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά στο Όρεγκον.

Μία από τις πιο σημαντικές νίκες των Δημοκρατικών καταγράφεται στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου ο 53χρονος Τζον Φέτερμαν ανετρέψε τα προγνωστικά και κέρδισε έδρα στη Γερουσία, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας δεύτερο τον Μεχμέτ Οζ, έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του φιλοτουρκικού “λόμπι”.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Έμεινε εκτός αμερικανικής Γερουσίας η τροπολογία Μενέντεζ για τα F-16 – Νέα δήλωση-βόμβα του Μενέντεζ

Σε επίπεδο πολιτειών, ο Αλέξης Γιαννούλιας επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιλινόι. Στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγησαν στην πολιτειακή Γερουσία ο Άντριου Γουναρδής και ο Μιχάλης Γιάνναρης. Στη Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών Τσάρλι Κράιστ ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις.

Αν και οι Ρεπουμπλικανοί αναμενόταν να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων με σχετική άνεση, το υποτιθέμενο “κόκκινο κύμα” δεν έγινε τελικά πραγματικότητα, καθώς οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο εξακολουθούν να υπερέχουν εκεί.

Οι Αμερικανοί θα χρειαστεί να περιμένουν προκειμένου να μάθουν, εάν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς οι ψήφοι για τις έδρες της Γερουσίας συνεχίζουν να καταμετρώνται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, ενώ στη Τζώρτζια θα λάβει χώρα δεύτερος γύρος στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικανοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην οργή των ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα, ενώ οι Δημοκρατικοί στη δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες κατά της άμβλωσης, ενώ έθεσαν ως διακύβευμα το μέλλον της δημοκρατίας κατά τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία θα καθορίσει το μέλλον της ατζέντας του Μπάιντεν και θα χρησιμεύσει ως “δημοψήφισμα” για την κυβέρνηση του, καθώς η αμερικανική κοινωνία παρασύρεται από τον υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για την κατεύθυνση της χώρας.

Όσον αφορά τους ομογενείς που κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από τις εκλογικές μάχες, ανανεώνοντας την θητεία τους, η ατζέντα τους συμπεριλαμβάνει και την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This