Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
Σαν σήμερα στις 21 Αυγούστου 1957 η Σοβιετική Ένωση διεξάγει με επιτυχία μία μεγάλου βεληνεκούς δοκιμαστική πτήση του R7, του πρώτου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που θεωρήθηκε ικανός να φέρει θερμοπυρηνική κεφαλή.
Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στη Ρωσία και είχε ακτίνα 6000 χιλιομέτρων πριν προσκρούσει στον Ειρηνικό ωκεανό.
Ο βαλλιστικός πύραυλος R-7 είχε μήκος 34 μέτρα, διάμετρο 10,3 μέτρα και ζύγιζε 280 μετρικούς τόνους. Ο πύραυλος ο οποίος διέθετε σύστημα πρόωσης 2 σταδίων, χρησιμοποιούσε κινητήρες πυραύλων τύπου RD-107 (πρόγονο των κινητήρων του διαστημοπλοίου Soyuz) και RD-108 μαζί με κινητήρες τύπου Vernier. Το βεληνεκές του ανερχόταν σε 8.800 χλμ, με ακρίβεια (CEP) περίπου 5 χλμ, το οποίο ωστόσο λόγω του καταστροφικού φορτίου που μπορούσε να φέρει ήτοι θερμοπυρηνική κεφαλή ισχύος 3 μεγατόνων δεν αποτελούσε πρόβλημα.
Το κόστος ανάπτυξης ωστόσο του υπόψη πυραύλου και το γεγονός μεταξύ άλλων ότι ότι οι σταθμοί εκτόξευσης δεν μπορούσαν να παραμείνουν μυστικοί από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ λόγω μεγέθους (άρα και να επιβιώσουν), μαζί με λοιπούς τεχνικούς περιορισμούς, ώθησαν την Σοβιετική Ένωση στο να αναπτύξει νεότερα και ικανότερα συστήματα. Σήμερα η Ρωσία διαθέτει μεταξύ άλλων το ICBM RS-28 Sarmat γνωστό και ως “Satan II”.
Η επιβεβαίωση για τις δυνατότητες του υπόψη ICBM στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν η απαρχή ενός αγώνα ταχύτητας κατασκευής διηπειρωτικών βλημάτων με παράλληλη κατασκευή των βλημάτων αναχαίτισης τους από τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση. Τα ICBM λόγω της βαλλιστικής τους τροχιάς και την πολύ μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν κατά την τερματική τους φάση, την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν ήταν αδύνατο να αναχαιτίσουν ενώ μέχρι και σήμερα μόνο ορισμένα συστήματα είναι ικανά να επιλέξουν με αξιώσεις σύγχρονους διηπειρωτικούς πυραύλους με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Ορισμένα εκ των συστημάτων που αναπτύχθηκαν αρχικά για αντιμετώπιση ICBM ήταν και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι “Nike Hercules” (Νίκη Ηρακλής) οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές και οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα αλλά και Τουρκία, πολύ πιο πριν την απόκτηση των ικανότερων Patriot από την Ελληνική Αεροπορία. Για μια εκτενή ανάλυση των μέσων που διαθέτουν οι Ελληνικές ΕΔ, αλλά και οι δυνατότητες της γείτονος διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί.
Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος Δ (Οι επιλογές)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
Επιμνημόσυνος Λόγος του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Πάλμας, βρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος…
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
ΓΕΕΘΑ | Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων – Υβριδικές Απειλές και χρήση του Δικαίου
Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων με αντικείμενο την αξιοποίηση του Δικαίου ως εναλλακτικού μέσου διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων…
Κύπρος | Ενισχυμένος ο Αμυντικός Προϋπολογισμός – Έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες – Στήριξη έρευνας και καινοτομίας
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας για το 2025 ανέρχονται στα €588,4 εκ…
PwC Κύπρου, Multimarine, SignalGeneriX και Theophrastus Ενώνουν Δυνάμεις για το έργο Symbiosis του EDA
Σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την PwC Κύπρου, τη Multimarine Services Ltd, τη SignalGeneriX Ltd και το Ερευνητικό Ινστιτούτο…