Αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Ανθυπολοχαγού της 33 ΜΚ Γεώργιου Μελιφρονίδη
Defence Redefined
Published on 27/06/2022 at 18:33

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/6, δίπλα από τον ιερό χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα ανθυπολοχαγού της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Γεώργιου Μελιφρονίδη. 

Ομιλίες εκφώνησαν εκ μέρους της οικογένειας η αδερφή του ήρωα, ενώ ομιλίες εκφωνήθηκαν εκ μέρους των συμμαθητών του ήρωα και των συμπολεμιστών του. Επίσης, τιμητικό λόγο εκφώνησαν ο Δήμαρχος Έγκωμης και ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης. Επίσης, τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφερε φλόγα στον χώρο του μνημείου.

Ο Γεώργιος Μελιφρονίδης ξεχώριζε για τη φιλοπατρία, το θάρρος, το ήθος και τον επαγγλματισμό του ως αξιωματικός των Δυνάμεων Καταδρομών. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Άμυνας στον λόγο του, ο Γεώργιος Μελιφρονίδης  γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1955 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας. Οι γονείς του μετεγκαταστάθηκαν το 1958 στην Αμμόχωστο. Φοίτησε διαδοχικά στο δημοτικό σχολείο Αγίας Αικατερίνης και αργότερα στην Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου. Παράλληλα με τις μαθητικές του υποχρεώσεις ασχολήθηκε εντατικά με τον αθλητισμό, ως ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπήρξε πετοσφαιριστής του Αθλητικού Ομίλου Λαπήθου.

Κατατάγηκε τον Ιούλιο του ΄73 στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Αμμοχώστου και λόγω των φυσικών του χαρισμάτων και της ισχυρής του θέλησης επελέγη για τις Δυνάμεις Καταδρομών. Διήλθε της βασικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών στην Τύμπου και στις 15 Σεπτεμβρίου επελέγη ως Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός, οπότε και μεταφέρθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στα Πολεμίδια Λεμεσού. Από τη ΣΕΑΠ αποφοίτησε στις 2 Φεβρουαρίου 1974 και τοποθετήθηκε ως Δόκιμος Αξιωματικός στην 32η Μοίρα Καταδρομών στον Άγιο Χρυσόστομο. Μετά τη λήξη της  εκπαίδευσης σε προγράμματα των ειδικών δυνάμεων αποδόθηκε στον 31ο Λόχο Κρούσεως, της 33ης Μοίρας Καταδρομών, που έδρευε στο Πέλλα Πάις.

Ανήμερα της τουρκικής εισβολής του 1974 οι Μοίρες Καταδρομών διατάχθηκαν να εφαρμόσουν το Σχέδιο «Λαβίδα», που προέβλεπε την κατάληψη της διάβασης της Αγύρτας, με σκοπό την παρεμπόδιση της συνένωσης του προγεφυρώματος των αποβατικών δυνάμεων με τον τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι. Ως αξιωματικός ο Γεώργιος Μελιφρονίδης ηγήθηκε τμήματος κατά τη διάρκεια της νυκτερινής επίθεσης  στον Άγιο Ιλαρίωνα, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δύο μέρες αργότερα ο 31ος Λόχος με διοικητή τον ήρωα υπολοχαγό Νικόλαο Κατούντα, έλαβε διαταγή να προωθηθεί στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, με αποστολή την αναχαίτιση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούσαν να ενισχύσουν και διευρύνουν το δημιουργηθέν προγεφύρωμα. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια άνιση, αλλά συγκλονιστική μάχη εναντίον των τουρκικών δυνάμεων που είχαν επιτύχει να αποβιβάσουν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι θρυλικοί λοκατζήδες διεξήγαγαν έναν επικό εκ του συστάδην αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, επιδεικνύοντας απαράμιλλη ανδρεία και γενναιότητα.

Στο βωμό του καθήκοντος, στις νέες Θερμοπύλες, έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα εξήντα εννέα αξιωματικοί και οπλίτες καταδρομείς και μεταξύ αυτών και ο γενναίος Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Μελιφρονίδης.

Με πληροφορίες από: DEFENCE ReDEFiNED, Υπουργείο Άμυνας

Διαβάστε επίσης: H Μάχη του Κοτζά Καγιά | Η μαρτυρία του Μάκη Οικονομίδη – “Μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις στο κόσμο” – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This