26 Απριλίου 1986 | Σαν σήμερα το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ
Defence Redefined
Published on 26/04/2022 at 13:45

Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από το τραγικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία. 

Η έκρηξη έγινε στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, ενώ σύμφωνα με την Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, αποτελεί ατύχημα επιπέδου 7, του υψηλότερου βαθμού της κλίμακας.

Τα αίτια εκτιμάται πως προέρχονται από πείραμα που διενεργούσαν στο εργοστάσιο αλλά και από ελαττώματα του αντιδραστήρα RBMK-1000 όπως ο θετικός συντελεστής κενού του αντιδραστήρα και η αύξηση της ισχύος του αντιδραστήρα λόγω των ράβδων ελέγχου. Οι Σοβιετικές αρχές είχαν προβάλει προς τον κόσμο λίγο καιρό πριν το ατύχημα πως το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ αποτελεί πρότυπο σε θέματα ασφάλειας ενώ δεν προχώρησαν σε άμεση ενημέρωση του κοινού για το ατύχημα καθώς αρχικά αποφασίστηκε να μην δημοσιοποιηθεί ευρέως το γεγονός.

Ο απολογισμός του ατυχήματος είναι τραγικός. Άμεσα έχασαν την ζωής τους 31 άνθρωποι, όμως από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 πολίτες και στρατιώτες που εστάλησαν για να σβήσουν την φωτιά και να θάψουν ραδιενεργά υλικά, από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες περιοχές της ΕΣΣΔ, οι οποίοι έπαθαν λευχαιμία ή καρκίνο. Έλαβαν χώρα επίσης 100.000 υποχρεωτικές εκτρώσεις και μεταλλάξεις σε σώματα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επιπλέον, 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.

Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

Με πληροφορίες από: Σαν Σήμερα, ΕΡΤ, Μηχανή του Χρόνου, Defence Redefined

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια – Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο γ΄ γύρος συνομιλιών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This