MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast S2E7 | Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος αναλύει την “Αποτροπή” σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον
Defence Redefined
Published on 30/01/2022 at 14:15

Στο έβδομο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED, ο προσκεκλημένος μας Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος συζήτησε με τον Νάσο Κολοβό μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς και τις εξελίξεις στα ενεργειακά και το μέλλον του αγωγού EastMed. Επιπλέον, συζητήθηκε η έννοια της “Αποτροπής” και πότε είναι αξιόπιστη καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα Κύπρου και Ελλάδας.

Ο κ.Λουκόπουλος είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ), ενώ έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν σε διάφορες θέσεις, μεταξύ αυτών και στο ΝΑΤΟ ως course director στο NATO School Oberammergau.

Διεθνείς εξελίξεις

Ο κ. Λουκόπουλος επεσήμανε εμφατικά ότι οι Διεθνείς Σχέσεις διέπονται από μία έντονη και διάχυτη κυνικότητα, και αυτό που τις καθορίζει είναι τα συμφέροντα και το νόμισμα που περνάει στις Διεθνείς Σχέσεις είναι η ισχύς.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τριμερείς – τετραμερείς συνεργασίες (και όχι συμμαχίες), που έχουν συνάψει οι Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καλώς έγιναν για την εξωτερική και στρατηγική εξισορρόπηση της Τουρκίας. Όμως, δεν εξασφαλίζουν τον ελληνισμό (Ελλάδα και Κύπρο) και αυτό είναι εμφανές με τη προσπάθεια της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα παραπάνω κράτη.

Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος ρωτήθηκε για την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία και τις επιπτώσεις αυτής.

Ο κ. Λουκόπουλος τόνισε ότι όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ο ΟΗΕ αρνείται να δώσει τέτοιο status στην αντιπροσωπεία αυτών, πλην όμως αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έχει γίνει δεκτή από Κίνα, Ιράν, Τουρκία και στο Όσλο συνομίλησαν με όλους τους ειδικούς απεσταλμένους της “Δύσης”, και αυτό συνιστά έμμεση αναγνώριση. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία είναι καιρό παρούσα στο Αφγανιστάν και θέλει να έχει ρόλο, προκειμένου να ανέβουν οι “τιμές” της στο γεωπολιτικό “χρηματιστήριο” και οτιδήποτε δίνει αξία στην Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: EastMed | Οι ΗΠΑ “παραμένουν δεσμευμένες” στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1

Εξοπλισμοί και Αποτροπή

Ακολούθως, ο οικοδεσπότης ζήτησε την άποψη του καλεσμένου τόσο για την αποτροπή έναντι της Τουρκίας, όσο και για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος.

Ο κ. Λουκόπουλος απεφάνθη πως Ελλάδα και Κύπρος δέχονται απειλή για την ασφάλεια τους, και προκειμένου επιτυχώς να αποτραπεί η εκδήλωση της απειλής αυτής, δηλαδή να είναι αξιόπιστη η αποτροπή, πρέπει να δείξουν στον άλλον πως υπάρχει η πολιτική θέληση να χρησιμοποιηθεί και δεν πρόκειται για μπλόφα. Ουσιαστικά, πρόκειται για πρόληψη και δεν έχει καμία σχέση με αποφυγή, κατευνασμό και υποχωρητικότητα, συμπλήρωσε ο κ. Λουκόπουλος.

Αναφορικά με τους εξοπλισμούς, ο κ. Λουκόπουλος είπε ότι μετά από ένα ιδιότυπο αυτο-αφοπλισμό που επέβαλε η Ελλάδα στον εαυτό της την τελευταία δεκαετία, αυτοί είναι καλοδεχούμενοι και εξυπηρετούν κάποια σχέδια βάσει του δόγματος που υπάρχει, αλλά το πρωτεύον είναι να υπάρχει η θέληση. Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε ότι κακώς δεν υπάρχει ακόμα εθνική στρατηγική που να προσδιορίζει τους αντικειμενικούς σκοπούς.

Δείτε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση με εύχρηστο timeline, στο κανάλι μας στο YouTube πιο κάτω: 

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό ΥΠΕΞ | “Διατηρούμε το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα”

 

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This