ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ινδία | Διεξαγωγή δοκιμών του Rafale M για το νεότευκτο αεροπλανοφόρο της
Defence Redefined
Published on 02/01/2022 at 16:30

Με το πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο αεροπλανοφόρο της Ινδίας (IAC 1) που θα τεθεί σε λειτουργία ως INS Vikrant τον Αύγουστο του 2022, το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές της ναυτικής έκδοσης του μαχητικού Rafale, Rafale Maritime (ή Rafale M).

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στην επίγεια εγκατάσταση δοκιμών στο INS Hansa στη Γκόα από τις 6 Ιανουαρίου και μετά ως μέρος της αξιολόγησης για την επιλογή του καταλληλότερου μαχητικού για το αεροπλανοφόρο των 40.000 τόνων.

Το IAC-1 βρίσκεται στο ναυπηγείο Cochin και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές στην Αραβική Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό.

Το μαχητικό Rafale-M θα υποβληθεί σε εντατικές δοκιμές για να επιδείξει την ικανότητά του να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα με ski-jump στην εν λόγω εγκατάσταση μήκους 283 μέτρων στο INS Hansa για περίπου 12 ημέρες. Το Rafale M είναι επίσης το κύριο οπλικό σύστημα για το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, τη ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – ΙΝΔΙΑ | Το «Hybrid» Μαχητικό Αεροσκάφος F-21 – VIDEO

Το μαχητικό έχει επίσης δείξει τη διαλειτουργικότητα του με αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ από το 2008. Η Ινδία διαθέτει ήδη μια εγκατάσταση συντήρησης και πτητικής εκπαίδευσης για τα μαχητικά Rafale που χρησιμοποιούνται από την ινδική Πολεμική Αεροπορία στην αεροπορική της βάση Ambala.

Το Ινδικό Ναυτικό σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το αμερικανικό μαχητικό F-18 Hornet στις ίδιες εγκαταστάσεις γύρω στον Μάρτιο ως εναλλακτική επιλογή του Rafale-M. Το F-18 της Boeing, είναι ένα αποδεδειγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, το οποίο επιχειρεί από αεροπλανοφόρα, για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει εκτελέσει επιχειρήσεις κρούσης από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Ενώ το Ινδικό Ναυτικό λειτουργεί δύο μοίρες του MiG-29K στο μοναδικό του αεροπλανοφόρο INS Vikramaditya, τα ρωσικά αεροσκάφη φέρεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και διαθεσιμότητας ανταλλακτικών.

Η απόφαση για το ποιο μαχητικό θα ηγηθεί του αεροπλανοφόρου IAC-1 θα παρθεί από τις επιδόσεις στις πτητικές δοκιμές, αλλά οι εμπειρογνώμονες της ναυτικής αεροπορίας επεσήμαναν ότι το Rafale-M είναι ελαφρύτερο και μικρότερο σε μέγεθος ατράκτου από το F-18 ενώ παράλληλα οι ίδιοι δηλώνουν ότι το Rafale M έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός από τον ανταγωνιστή του σε ότι αφορά το βεληνεκές των πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. 

Πρότειναν επίσης ότι το IAC-1 μπορεί να απαιτεί δομικές τροποποιήσεις για να μεταφορά του F-18 από το υπόστεγο αεροσκαφών στο κατάστρωμα λόγω της συγκριτικά μεγαλύτερης ατράκτου. Το IAC-1 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ως INS Vikrant στις 15 Αυγούστου 2022 από τον πρωθυπουργό Narendra Modi.

Με πληροφορίες από: IDRW

Διαβάστε επίσης: Rafale – Πολλαπλασιαστής Ισχύος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος | Infographics

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This