ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η αποβίβαση των Τουρκικών δυνάμεων στην Κερύνεια, η ρίψη δυνάμεων από αέρος από αέρος στους τουρκοκυπριακούς θύλακες και η δημιουργία προγεφυρώματος τον Ιούλιο του 1974 ήταν απλώς η αρχή του δράματος της Κύπρου. Η πτώση της χούντας, η ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας στην Κύπρο από τον Γλαύκο Κληρίδη και η έναρξη συνομιλιών στη Γενεύη δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν τη συνέχιση των Τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών.
Η εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε ουσιαστικά δεν τηρήθηκε από τον τουρκικό στρατό ο οποίος συνέχισε να προχωρεί. Στις συνομιλίες της Γενεύης η τουρκική πλευρά προτείνει τα σχέδια Γκιουνές και Ντενκτάς, βασισμένα σε πολυπεριφερειακή και διζωνική ομοσπονδία και η ελληνική πλευρά τα απορρίπτει. Έτσι ξεκινά οργανωμένα η νέα επιθετική ενέργεια του τουρκικού στρατού.
Η Β΄ φάση της εισβολής αρχίζει την 14η Αυγούστου. Η τουρκικές επιθέσεις σε Λευκωσία, Μόρφου, Αμμόχωστο, αεροδρόμιο, στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ και αλλού έδειξαν τόσο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των υπερασπιστών αλλά και την χαώδη κατάσταση που επέφερε η προδοσία, που δεν επέτρεπε σε μια συντεταγμένη άμυνα κατά των εισβολέων. Στις 16 Αυγούστου 1974 σταματά η Τουρκική προέλαση και το 37% του κυπριακού εδάφους είναι υπό τουρκική κατοχή, μέχρι σήμερα.
Την ελπίδα για τον κυπριακό ελληνισμό κράτησαν ζωντανή με την θυσία τους όσοι ανταποκρίθηκαν στο καθήκον εκείνες τις δύσκολες ώρες. Ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου του οποίου η τύχη αγνοείται από τις 14 Αυγούστου 1974, αποτελεί πρότυπο αξιωματικού και ανθρώπου καθώς και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τα σημερινά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η αυταπάρνηση των παλλικαριών της ΕΛΔΥΚ που έδωσαν μια από τις πιο άνισες μάχες του αιώνα, η μαχητικότητα των καταδρομέων της Α Μοίρας Καταδρομών και η αυτοθυσία των εθνοφρουρών και των εφέδρων που μέσα στο χάος της έλλειψης συντονισμού παρέμειναν στις επάλξεις, είναι ο φάρος που δείχνει μέχρι σήμερα στους Έλληνες της Κύπρου τον δρόμο του χρέους.
Δείτε επίσης: Ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ (1995) για τον ήρωα Υποστράτηγο Τάσο Μάρκου στο αρχείο Ψηφιακός Ηρόδοτος ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία 1974 | “Το 336 κράτησε την Λευκωσία, το τάγμα του Αλευρομάγειρου, το τάγμα της Αμμοχώστου”
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
24 Νοεμβρίου | Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εορτάζει 179 χρόνια από την ίδρυση της
Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο
Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
Οι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής θα αποκτούν τη νοσηλευτική ειδικότητα
Παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς Νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να αποκτούν τη νοσηλευτική…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
0 Σχόλια