ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

75 χρόνια από την Ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών – VIDEO
Defence Redefined
Published on 24/10/2020 at 18:42

Το όνομα “Ηνωμένα Έθνη”, το οποίο επινοήθηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Φραγκλίνο Ρούσβελτ, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Ιανουαρίου 1942, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπόψη διακύρυξη ανακοινώθηκε όταν εκπρόσωποι 26 εθνών δέσμευσαν τις κυβερνήσεις τους στο να συνεχίσουν να πολεμούν μαζί τις Δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία-Ιταλία-Ιαπωνία).

Το 1945, εκπρόσωποι 50 χωρών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο με σκοπό την κατάρτιση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Καταστατικός Χάρτης διαμορφώθηκε βάσει προτάσεων που εκπόνησαν οι εκπρόσωποι της Κίνας, της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Dumbarton Oaks, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μεταξύ Αυγούστου-Οκτωβρίου του 1944.

Διαβάστε επίσης: Ο Τούρκος διπλωμάτης Βολκάν Μποζκίρ Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο Καταστατικός Χάρτης υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 από τους εκπροσώπους των 50 χωρών. Η Πολωνία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη, την υπέγραψε αργότερα και έγινε ένα από τα αρχικά 51 κράτη μέλη.

Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν επίσημα στις 24 Οκτωβρίου 1945, όταν ο Καταστατικός Χάρτης επικυρώθηκε από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την πλειοψηφία άλλων υπογραφόντων. Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών γιορτάζεται επίσημα στις 24 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.Η.Ε το ορόσημο αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ν’ αναλογιστούμε τη σημασία της διαφύλαξης της παγκόσμιας ειρήνης καθώς και τη συνεισφορά που είχαν οι ειρηνευτές, στις κοινότητες που υπηρετούν, προς το σκοπό αυτό.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 28 μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν το 2019

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά δεκαετιών, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες έχουν υπηρετήσει υπό τη σημαία του Ο.Η.Ε, σε περισσότερες από 70 επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης ανά το παγκόσμιο συμπεριλαμβανομένου και της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (UNFICYP). 

 

Σήμερα, περίπου 100.000 ειρηνευτές υπηρετούν σε 13 επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο. Τους τελευταίους μήνες, οι ειρηνευτές εξακολουθούν να εκτελούν αυτά τα κρίσιμα καθήκοντα ενώ αντιμετωπίζουν μια άλλη παγκόσμια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια – την πανδημία COVID-19. 

 

Παρά τις πρόσθετες λειτουργικές προκλήσεις και τους κινδύνους για την υγεία που παρουσιάζει ο ιός, οι ειρηνευτές εξακολουθούν να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους και να εκπληρώνουν τις εντολές τους, υποστηρίζοντας παράλληλα την τοπική καταπολέμηση του ιού.

Με πληροφορίες από: medium.com

Διαβάστε επίσης: Διαχείριση του φράχτη του Ισραήλ κατά μήκος της “Μπλε Γραμμής” | Ένα παράδειγμα το οποίο πρέπει να μελετήσει η Ελλάδα για την περίπτωση του Έβρου

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This