ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

5 Νοεμβρίου 2009 | Η συνειδητή θυσία του Υπολοχαγού Χαραλάμπους, για να σώσει τους στρατιώτες του – VIDEO
Defence Redefined
Published on 05/11/2020 at 19:00

Μια συνειδητή θυσία ενός 29χρονου Υπολοχαγού της Εθνικής Φρουράς, που προβλήθηκε ελάχιστα από τα ΜΜΕ,  τα οποία την εποχή εκείνη, αναλώθηκαν στις ανακοινώσεις των αρμοδίων, για το “τι έφταιξε” και στις έρευνες για την εξακρίβωση των συνθηκών του ατυχήματος.

Το αποτέλεσμα όμως του όλου περιστατικού, είναι ότι ο Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους, θυσίασε την ζωή του για να σώσει τους στρατιώτες του και όχι μόνο. Εκτελώντας τα καθήκοντα του, ο Υπολοχαγός μαζί με τρεις στρατιώτες, καταμετρούσαν το πολεμικό υλικό του φυλακίου, στο οποίο υπηρετούσε, αφού προηγήθηκε αλλαγή της διοίκησης του λόχου.

Το μοιραίο περιστατικό συνέβει στις 10:15, της 5ης Νοεμβρίου 2009, όταν στα χέρια του Υπολοχαγού Χαραλάμπους βρέθηκε μια προβληματική χειροβομβίδα. Σύμφωνα με την αφήγηση του δόκιμου ανθυπολοχαγού Γιώργου Χριστοδούλου, ο οποίος βρισκόταν στην σκηνή, ακούστηκε ένα παράξενο “κλικ” στο εσωτερικό του χωνιού της χειροβομβίδας, κάτι σαν να όπλισε ο πυροκροτητής και ακολούθως είδε τον υπολοχαγό να παίρνει τη χειροβομβίδα κοντά στο στήθος του και να την κρύβει με τα χέρια και το σώμα του. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Υπολοχαγός, καταλάβε ότι η έκρηξη θα ακολουθούσε την επόμενη στιγμή και θέλησε να σώσει τους άλλους. Θέλησε να σώσει τα άλλα τρία παιδιά που ήταν μαζί του στο στενό και αποκλεισμένο χώρο των πυρομαχικών. Ακολούθησε η έκρηξη και ο δόκιμος με τους δύο στρατιώτες βρέθηκαν εκτός του χώρου που πνίγηκε μέσα σε καπνούς σκόνες και θραύσματα. Ο ίδιος γύρισε μετά από λίγα δευτερόλεπτα πίσω και βρήκε διαμελισμένο το λοχαγό του σε μια λίμνη αίματος, πεσμένο μπρούμυτα. Βγήκε ακολούθως έξω και με το κινητό του τηλεφώνησε στο Νοσοκομείο και στο ΓΕΕΦ. Ο κίνδυνος για νέα έκρηξη ήταν υπαρκτός και οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας που είχαν φτάσει στο μεταξύ απέκλεισαν το χώρο και εξέτασαν όλο το υλικό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, εάν ακολουθούσαν άλλες έκρηξεις, τότε ολόκληρο το τετράγωνο θα ανατιναζόταν και θα κατέρρεε με πολλά θύματα. Αυτό δεν συνέβει διότι ο Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους κάλυψε με το κορμί του την χειροβομβίδα, απορροφώντας την έκρηξη. 

Το φυλάκιο του Χαραλάμπους, βρίσκόταν στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας, ακριβώς απέναντι από τους εισβολείς και τον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην Πύλη Πάφου.Είναι το φυλάκιο που βρίσκεται κάτω και πάνω από το παλιό οίκημα της ΣΥΤΑ.

Μετά το τραγικό συμβάν, η Εθνική Φρουρά προχώρησε στην καταστροφή, 60,000 χειροβομβίδων. 

Ο άτυχος Υπολοχαγός Πάμπος Χαραλάμπους ήταν γιος του Μιχάλη Χαραλάμπους από το Μένοικο και της Δήμητρας Πατσαλοσαββή από τον κατεχόμενο Καραβά. Έχει μια αδελφή την Άντρη και ήταν νυμφευμένος. 

Η πράξη ανδρείας του Χαραλάμπους και η αυτοθυσία του, αποδεικνύει πως ο τόπος μας γεννάει ακόμη ήρωες. Το άκουσμα του θανάτου του προκάλεσε βαρύ πένθος και θλίψη στην Εθνική Φρουρά και στον κυπριακό Ελληνισμό καθώς και πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες ασφάλειας των πυρομαχικών στα στρατόπεδα. 

Με πληροφορίες από: Κυπριακός Χρονογράφος / Μηχανή του Χρόνου 

Διαβάστε επίσης: 21 Σεπτεμβρίου 1956 | Απαγχονισμός Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This