49 χρόνια από την Τουρκική εισβολή – Η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη
Defence Redefined
Published on 20/07/2023 at 13:31

49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη μέρα της 20ης Ιουλίου 1974 όπου ο Τουρκικός στρατός άρχισε την εισβολή στην Κύπρο.

Τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα που είχαν ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνας με άρματα M47 και οχήματα Μ113 αποβιβάζονται στην παραλία πέντε μίλι της Κερύνειας. Τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν λόχοι του 251 ΤΠ με τον ηρωικό Αντισυνταγματάρχη Παύλο Κουρούπη. Παράλληλα τούρκοι αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται στον Πενταδάκτυλο για την δημιουργία προγεφυρώματος. Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει. Μετά από δύο μέρες σκληρών μαχών, καταλαμβάνεται η Κερύνεια και δημιουργείται προγεφύρωμα.

Δυστυχώς, πράξεις προδοσίας και δειλίας από μερίδα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας δεν επέτρεψαν την επιτυχή απόκρουση των δυνάμεων εισβολής και την κεφαλαιοποίηση των επιτυχών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ στο πεδίο. 

49 χρόνια μετά, οι ηρωικές μορφές του Παύλου Κουρούπη, του Γεώργιου Κατσάνη, του Νικόλαου Κατούντα, του Τάσου Μάρκου και τόσων άλλων Ελλήνων πολεμιστών από την Κύπρο και την Ελλάδα που στάθηκαν όρθιοι και αντιμετώπισαν τους τούρκους εισβολείς, δείχνουν στις σημερινές γενιές τον δρόμο της αξιοπρέπειας. Το καλύτερο μνημόσυνο για όσους έπεσαν μαχόμενοι τους τούρκους εισβολείς είναι η συνέχιση του ανένδοτου αγώνα για απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: 14 Αυγούστου 1974 | Η Β΄ φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This