ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

48 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο
Defence Redefined
Published on 17/11/2021 at 21:11

48 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί το επιστέγασμα των αντιστασιακών δράσεων του Ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας. 

Η εξέγερση άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1973 με αφορμή την απαίτηση των φοιτητών για μη επέμβαση στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και τα μέτρα που επέβαλε το καθεστώς. Οι φοιτητές κατάφεραν να αυτοοργανωθούν στο χώρο του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας αλυσίδες εφοδιασμού, πρόχειρα καταλύματα και ραδιοφωνικό σταθμό. Πλήθος κόσμου όταν έγινε γνωστή η συγκέντρωση, έσπευσε να στηρίξει τον αγώνα των φοιτητών. Στις 17 Νοεμβρίου οι δυνάμεις ασφαλείας παρεμβαίνουν, η εξέγερση τερματίζεται και ακολουθούν επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων. 

Το δικτατορικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών είχε προσχωρήσει σε βίαιες διώξεις κατά πολιτών, πολιτικών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και γενικότερα κατά οποιουδήποτε έκρινε το καθεστώς πως ήταν αντικαθεστωτικός. Ανάμεσα τους και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, δημοκρατικοί αξιωματικοί οι οποίοι υπέστησαν διώξεις και βασανίστηκαν άγρια. Εκδηλώσεις αντίστασης κατά της χούντας σημειώθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της επταετίας, με παραδείγματα όπως το Κίνημα του Ναυτικού και την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέξανδρο Παναγούλη να έχουν μείνει στην ιστορία. 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα αποτελέσει την πιο μαζική και παλλαϊκή αντιδικτατορική δράσης, εκφράζοντας το πόθο του Ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.

Η είσοδος του τεθωρακισμένου στον χώρο του Πολυτεχνείου και ο τερματισμός της διαμαρτυρίας των φοιτητών, δυστυχώς θα σηματοδοτήσει την τελευταία πράξη του δράματος της μαύρης περιόδου της επταετούς δικτατορίας. Το καθεστώς Παπαδόπουλου διαδέχεται το καθεστώς Ιωαννίδη, το οποίο και θα προχωρήσει στις 15 Ιουλίου 1974 σε πραξικόπημα στην Κύπρο. 

Διαβάστε επίσης: 21 Σεπτεμβρίου 1956 | Απαγχονισμός Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This