ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

30 Μαρτίου 1822 | Η καταστροφή της Χίου και οι θηριωδίες των Οθωμανών – VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/03/2021 at 09:02

Στις 30 Μαρτίου 1822, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στην Χίο από τον Λυκούργο Λογοθέτη, οι Τούρκοι Οθωμανοί, σφαγιάζουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. 

Οι Έλληνες της Χίου, που αριθμούσαν τις 117.000, διέθεταν τεράστιο εμπορικό στόλο και  κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η τεράστια εμπορική και διπλωματική δύναμη της Χίου, ώθησε τον Σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια, που άγγιζαν το καθεστώς αυτονομίας.

Διαβάστε επίσης: 23 Σεπτεμβρίου 1821 | Η άλωση της Τριπολιτσάς και η εδραίωση της Επανάστασης

Το γεγονός αυτό, δεν επέτρεπε στις κυρίαρχες τάξεις της Χίου, να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων, ενώ το σοβαρότερο επιχείρημα για να μην ξεσηκωθουν οι Χιώτες έγκειται στο γεγονός ότι η Χίος βρισκόταν σχεδόν δύο μίλια από τη Μικρασιατική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εξέγερσης να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Εντούτοις, στις 10 Μαρτίου 1822, ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι Τούρκοι της Χίου, που αριθμούσαν γύρω στις 3000, κλείστηκαν στο κάστρο το οποίο βρέθηκε κάτω από την πολιορκία των Ελλήνων για λίγες ημέρες χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, λόγω της ανεπαρκής εκπαίδευσης των ανδρών του Λογοθέτη. 

Μόλις η Υψηλή Πύλη, ενημερώθηκε για την εξέγερση των Ελλήνων στην Χίο ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ την εξέλαβε ως αχαριστία των Χίων, αλλά και ως προσωπική προσβολή, επειδή η αδελφή του καρπούταν από το νησί τον φόρο από τα μαστιχόδεντρα. Ακολούθως, διέταξε να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν. Το επόμενο βήμα του Σουλτάνου, ήταν να δώσει εντολή στον Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.

Διαβάστε επίσης: 24 Νοεμβρίου 1826 | Ο Καραϊσκάκης συνθλίβει τους Τούρκους στην Αράχωβα και αναζωπυρώνει την επανάσταση

Έτσι, στις 30 Μαρτίου 1822, και μετά από έντονο κανονιοβολισμό του νησιού, ο Καρα-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. 

Όλα τα περίχωρα και η πρωτεύουσα του νησιού πυρπολήθηκαν και οι Τούρκοι επιδώθηκαν σε ανήκουστες σφαγές και φρικαλεότητες. Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη. Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.

Τα γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι, όπως ο Ντελακρουά τις απεικόνισαν και ποιητές όπως οι Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ και Σιγκούρνεϊ έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή. 

Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η ελληνική νέμεση θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στις 6 – 7 Ιουνίου 1822.

Διαβάστε επίσης: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση | Το χρονολόγιο του αγώνα σε βίντεο

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This