ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

26/1/2015 | Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος οι Σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιος Ζάγκας
Defence Redefined
Published on 27/01/2022 at 19:05

Η 26η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί δυστυχώς μια μαύρη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία καθώς έχασαν την ζωή τους δύο άξια στελέχη της. 

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, έχασαν τη ζωή τους όταν διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Ο 35χρονος Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης ήταν έγγαμος με ένα παιδί και ο 31χρονος Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας ήταν έγγαμος με δύο παιδιά. 

Το μοιραίο αεροσκάφος συγκρούστηκε με το έδαφος μόλις 7,8 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του με τραγικό απολογισμό τον θάνατο των δύο Ελλήνων αεροπόρων αλλά και εννέα Γάλλων στρατιωτικών. Μετά από έρευνα του Αεροδικείου Αθηνών, εκπονήθηκε το συμπέρασμα πως οι δύο χειριστές ήταν επαρκώς εκπαιδευμένοι και έμπειροι. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε σε ακούσια μετακίνηση του διακόπτη στον του πίνακα χειροκίνητης ρύθμισης της αντιστάθμισης. 

Επιπλέον, και το πόρισμα της «Επιτροπής Διερεύνησης Συνθηκών Ασφαλείας» του ΝΑΤΟ το 2015 συμπέρανε πως ο συγκεκριμένος διακόπτης φαίνεται να μετακινήθηκε ακούσια λόγω της τοποθέτησης κάποιου αντικειμένου. 

Με πληροφορίες από: Πολεμική Αεροπορία, Sigmalive, Καθημερινή

Διαβάστε επίσης: 10 Σεπτεμβρίου 2005 | Μνήμη Πεσόντων Αεροπόρων της τραγωδίας του PC-9

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα…

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…

Pin It on Pinterest

Share This