Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από το τραγικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.
Η έκρηξη έγινε στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, ενώ σύμφωνα με την Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, αποτελεί ατύχημα επιπέδου 7, του υψηλότερου βαθμού της κλίμακας.
Τα αίτια εκτιμάται πως προέρχονται από πείραμα που διενεργούσαν στο εργοστάσιο αλλά και από ελαττώματα του αντιδραστήρα RBMK-1000 όπως ο θετικός συντελεστής κενού του αντιδραστήρα και η αύξηση της ισχύος του αντιδραστήρα λόγω των ράβδων ελέγχου. Οι Σοβιετικές αρχές είχαν προβάλει προς τον κόσμο λίγο καιρό πριν το ατύχημα πως το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ αποτελεί πρότυπο σε θέματα ασφάλειας ενώ δεν προχώρησαν σε άμεση ενημέρωση του κοινού για το ατύχημα καθώς αρχικά αποφασίστηκε να μην δημοσιοποιηθεί ευρέως το γεγονός.
Ο απολογισμός του ατυχήματος είναι τραγικός. Άμεσα έχασαν την ζωής τους 31 άνθρωποι, όμως από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 πολίτες και στρατιώτες που εστάλησαν για να σβήσουν την φωτιά και να θάψουν ραδιενεργά υλικά, από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες περιοχές της ΕΣΣΔ, οι οποίοι έπαθαν λευχαιμία ή καρκίνο. Έλαβαν χώρα επίσης 100.000 υποχρεωτικές εκτρώσεις και μεταλλάξεις σε σώματα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επιπλέον, 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.
Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.
Με πληροφορίες από: Σαν Σήμερα, ΕΡΤ, Μηχανή του Χρόνου, Defence Redefined
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια – Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο γ΄ γύρος συνομιλιών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο
Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
Κίνα | Εικόνες νέων πρωτότυπων μαχητικών αεροσκαφών stealth έκτης γενιάς
Θολές εικόνες δύο φαινομενικά καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών με stealth χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο στην Κίνα χθες…
27 Δεκεμβρίου 2023 | Έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας
Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος…
Ουκρανία | Ο νέος πύραυλος Trembita στο προσκήνιο
H Ουκρανία αναπτύσσει ένα νέο πυραυλικό σύστημα πλεύσης, ονόματι Trembita, το οποίο θα δύναται να επιφέρει δυνατότητες κρούσης…
Υπογραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας για το 2025
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, υπεγράφησαν στο ΓΕΕΘΑ το «Κοινό Σχέδιο δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας»…
Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χούθι – Βομβαρδισμοί και πλήγματα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…