Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
Σήμερα, 24 Νοεμβρίου 2024, η Ελληνική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) γιορτάζει τα 179α γενέθλια της. Συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της Σχολής, η οποία είχε ως αρχικό όνομα «Ναυτικόν Σχολείον». H αρχική έδρα της σχολής ήταν επονομαζόμενη κορβέτα «ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ» ενώ μετατοπιζόταν και σε άλλα πολεμικά πλοία όπως την ατμοδρόμωνα «ΕΛΛΑΣ. Το 1884 η κυβέρνηση του Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε σε καινοτόμες αλλαγές σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του πολεμικού ναυτικού, μια από αυτές ήταν και η μετονομασία της σχολής σε «ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ».
Η ανέγερση των κτιρίων της Σχολής ξεκίνησε το 1891 και ολοκληρώθηκε το 1904, στην Πειραική χερσόνησο, η δημιουργία του έργου κατέστη δυνατή χάρη στην πρωτοβουλία του Πανταζή Βασσάνη ο οποίος είχε δωρίσει χρήματα αλλά και δομές για την στέγαση της σχολής. Έτσι, από το 1905 η σχολή στεγάζεται μόνιμα στην ξηρά.
Η πρώτη σύγκρουση στην οποία έλαβαν μέρος οι φοιτητές της Σχολής ήταν κατά την περίοδο του Α’ και Β’ Βαλκανικού Πολέμου 1912-1913. Οι δόκιμοι φοιτητές διατελώντας καθήκοντα αρχικελευστών συμμετείχαν σε διάφορες μάχες που έδωσε ο Ελληνικός Στόλος, όπως εκείνη της Χίου στις 11 Νοεμβρίου 1912 . Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918 απόφοιτοι και φοιτητές της σχολής συμμετείχαν σε εκστρατείες των Συμμάχων σε μάχες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και των Μπολσεβίκων 1919.
Διαβάστε επίσης: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων | Οι σπουδαστές στην Κύπρο στα πλαίσια του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου
Οι απόφοιτοι της σχολής συνέχισαν να δίνουν ενεργά το παρόν τους ακόμα και την περίοδο του Μικρασιατικού πολέμου 1919-1922 κατορθώνοντας να κρατήσουν τον Τουρκικό στόλο αδρανή εντός του Αιγαίου, ενώ αργότερα βοήθησαν στην εκκένωση των Ελλήνων στρατεύσιμων και αμάχων από τη Μικρά Ασία. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945 οι τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές της σχολής υπό διάφορες βαθμίδες που τους εδόθησαν (Σημαιοφόροι κλπ.) συμμετείχαν σε διάφορες μάχες του Ελληνικού ναυτικού. Όμως μετά την ήττα και έπειτα την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα η σχολή εξαναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί στην Αλεξάνδρεια, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της κατοχής. Παράλληλα, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πειραιά χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς ως Ναυτική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.
Η επαναλειτουργία της σχολής έλαβε χώρα στις 5 Νοεμβρίου 1945.
Η σχολή την μεταπολεμική περίοδο αναβαθμίστηκε τάχιστα, το 1962 ξεκίνησε να εκπαιδεύει δόκιμους από τρίτες χώρες ενώ το 1968 αναβαθμίστηκε σε ανώτατη σχολή. Σήμερα το οργανόγραμμα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων χωρίζεται σε πέντε Διευθύνσεις: Ναυτικής Εκπαίδευσης, Τεχνικής Υποστήριξης, Οικονομικής Μέριμνας & Εφοδιασμού, Κοσμητεία και Διοικητική Υποστήριξη. Αυτές οι διευθύνσεις υπάγονται στον Υποδιοικητή (Αρχιπλοίαρχος) και στον Διοικητή (Υποναύαρχο) της σχολής.
Όσον αφορά την εκπαίδευση οι δόκιμοι εκπαιδεύονται για τέσσερα χρόνια στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε διαφόρων τύπων σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και παράλληλα λαμβάνουν υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης τους, ασχολούνται επίσης και με αθλητικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες ενώ η Σχολή κατόρθωσε να αποκτήσει αρκετούς τίτλους σε διάφορα πρωταθλήματα όπως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας J24, το 2023.
Διαβάστε επίσης: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων | Ορκωμοσία νέων Σημαιοφόρων – Πέντε απόφοιτοι από την Κύπρο – Φωτογραφίες
Επιπρόσθετα, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων φοιτούν και εκπαιδεύονται και οι Κύπριοι αξιωματικοί που στελεχώνουν το Πολεμικό Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς.
Ο αείμνηστος Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1981 ως ο πρώτος Κύπριος Μάχιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ενώ στη συνέχεια έγινε ο πρώτος Κύπριος Αρχηγός της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Ο Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, θυσιάστηκε στις 11 Ιουλίου 2011 κατά την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, μαζί με άλλα 12 στελέχη και οπλίτες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στους Κύπριους που φοίτησαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, συγκαταλέγεται και η Ελένη Ιωσήφ από το χωριό Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού, η οποία με ειδικότητα «μάχιμου» έγινε το 2013 η πρώτη γυναίκα αρχηγός των σπουδαστών της Σχολής.
Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποτελεί τον πυλώνα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Συνεχίζει αδιαλείπτως να προσφέρει υψηλού επιπέδου στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση στους μελλοντικούς ηγήτορες του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στο Ιόνιο και όπου επιτάσσει το καθήκον.
Φωτογραφίες από: ΓΕΝ, DEFENCE ReDEFiNED
Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα | “Η Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης 10 χρόνια μετά” – Η DЯ στο Πολεμικό Ναυτικό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
Επιμνημόσυνος Λόγος του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Πάλμας, βρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
ΓΕΣ | Εντυπωσιακές εικόνες από Βολές Πεζικού στο Λιτόχωρο – VIDEO και Φωτογραφίες
Από 09 έως 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), εκπαιδευτικές βολές με Οπλικά Συστήματα Πεζικού…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα για την επικείμενη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για οριοθέτηση ΑΟΖ
Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας…