ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

24 Ιουνίου 2008 | Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού 12 χρόνια μετά
Defence Redefined
Published on 24/06/2020 at 20:10

Την 24η Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στην νεκρή ζώνη, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το Δικαστήριο επιδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στην χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Πέραν αυτού, η Τουρκία θα έπρεπε να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του δολοφονηθέντα Ισαάκ και στον αδελφό του δολοφονηθέντα Σολωμού, ενώ θα παράλληλα θα έπρεπε να καταβάλει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά το δικαίωμα στη ζωή όπως και για την παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά τη Μη Διεξαγωγή Αποτελεσματικής Έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.

Οι προσφυγές κατατέθηκαν από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εναντίον Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέρριψε τα τουρκικά επιχειρήματα που έφεραν τον μεν Ισαάκ να έχασε τη ζωή του λόγω του συρματοπλέγματος που έχει τοποθετηθεί από τους κυανόκρανους, τον δε Σολωμού να υπήρξε θύμα «αδέσποτης» σφαίρας. 

Βασισμένο σε καταθέσεις και σε υλικό από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το ΕΔΑΔ έκρινε ανυπόστατους τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι ο Σολωμού δέχθηκε πέντε σφαίρες, το Δικαστήριο σημειώνει ότι αυτό «δύσκολα συμβιβάζεται» με τη «θεωρία» περί ατυχήματος, ενώ διαπιστώνει ότι «τίποτα δεν δείχνει» πως η Τουρκία ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει την υπόθεση.

Η άνανδρη δολοφονία των Τούρκων έγινε όταν έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ, κατά την διεθνής διαμαρτυρία μοτοσικλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία στις 11/08/1996. 

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, έγινε στις 14 Αυγούστου και αμέσως μετά αρκετοί από τους παριστάμενους ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη, για να απονέμουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. 

Γύρω στις 2:20 μετά το μεσημέρι, ο ξάδερφος του Τάσου Ισαάκ, Σολωμός Σολωμού έφυγε από την συγκέντρωση και κατευθύνθηκε στο τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα έπεσαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των Τούρκων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί πέντε σφαίρες, στο στόμα, στο λαιμό και στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες.

Διαβάστε επίσης: 10 Μαΐου 1956 | Απαγχονισμός των ηρώων της ΕΟΚΑ Καραολή και Δημητρίου

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This