Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Σαν σήμερα στις 21 Αυγούστου 1957 η Σοβιετική Ένωση διεξάγει με επιτυχία μία μεγάλου βεληνεκούς δοκιμαστική πτήση του R7, του πρώτου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που θεωρήθηκε ικανός να φέρει θερμοπυρηνική κεφαλή.
Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στη Ρωσία και είχε ακτίνα 6000 χιλιομέτρων πριν προσκρούσει στον Ειρηνικό ωκεανό.
Ο βαλλιστικός πύραυλος R-7 είχε μήκος 34 μέτρα, διάμετρο 10,3 μέτρα και ζύγιζε 280 μετρικούς τόνους. Ο πύραυλος ο οποίος διέθετε σύστημα πρόωσης 2 σταδίων, χρησιμοποιούσε κινητήρες πυραύλων τύπου RD-107 (πρόγονο των κινητήρων του διαστημοπλοίου Soyuz) και RD-108 μαζί με κινητήρες τύπου Vernier. Το βεληνεκές του ανερχόταν σε 8.800 χλμ, με ακρίβεια (CEP) περίπου 5 χλμ, το οποίο ωστόσο λόγω του καταστροφικού φορτίου που μπορούσε να φέρει ήτοι θερμοπυρηνική κεφαλή ισχύος 3 μεγατόνων δεν αποτελούσε πρόβλημα.
Το κόστος ανάπτυξης ωστόσο του υπόψη πυραύλου και το γεγονός μεταξύ άλλων ότι ότι οι σταθμοί εκτόξευσης δεν μπορούσαν να παραμείνουν μυστικοί από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ λόγω μεγέθους (άρα και να επιβιώσουν), μαζί με λοιπούς τεχνικούς περιορισμούς, ώθησαν την Σοβιετική Ένωση στο να αναπτύξει νεότερα και ικανότερα συστήματα. Σήμερα η Ρωσία διαθέτει μεταξύ άλλων το ICBM RS-28 Sarmat γνωστό και ως “Satan II”.
Η επιβεβαίωση για τις δυνατότητες του υπόψη ICBM στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν η απαρχή ενός αγώνα ταχύτητας κατασκευής διηπειρωτικών βλημάτων με παράλληλη κατασκευή των βλημάτων αναχαίτισης τους από τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση. Τα ICBM λόγω της βαλλιστικής τους τροχιάς και την πολύ μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν κατά την τερματική τους φάση, την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν ήταν αδύνατο να αναχαιτίσουν ενώ μέχρι και σήμερα μόνο ορισμένα συστήματα είναι ικανά να επιλέξουν με αξιώσεις σύγχρονους διηπειρωτικούς πυραύλους με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Ορισμένα εκ των συστημάτων που αναπτύχθηκαν αρχικά για αντιμετώπιση ICBM ήταν και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι “Nike Hercules” (Νίκη Ηρακλής) οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές και οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα αλλά και Τουρκία, πολύ πιο πριν την απόκτηση των ικανότερων Patriot από την Ελληνική Αεροπορία. Για μια εκτενή ανάλυση των μέσων που διαθέτουν οι Ελληνικές ΕΔ, αλλά και οι δυνατότητες της γείτονος διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί.
Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος Δ (Οι επιλογές)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο
Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…