ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

20/10/1995 | Η παραίτηση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ και το σκάνδαλο των εταιρειών Agusta και Dassault
Defence Redefined
Published on 20/10/2021 at 18:28

Σαν σήμερα, στις 20/10/1995, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Willy Claes, ανακοινώνει δημόσια από τις Βρυξέλλες πως μετά λύπης του παραιτείται έκτακτα. Η παραίτηση του Βέλγου πολιτικού από την θέση του Γ.Γ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ήρθε μετά από την απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να άρει την ασυλία του ώστε να δικαστεί για αδικήματα δωροδοκίας.

Η κατηγορία αφορούσε δωροδοκία προς το Φλαμανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Claes, από την μεγάλη Ιταλική εταιρεία στρατιωτικού υλικού Agusta. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Claes κατηγορήθηκε ότι έλαβε το ποσό του 1,5 δις δολαρίων από την Agusta ώστε να υπογραφεί συμβόλαιο προμήθειας 46 επιθετικών και περιπολικών ελικοπτέρων το 1988, περίοδος κατά την οποία ο Claes υπηρετούσε ως Υπουργός Οικονομικών. 

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του ο Claes δήλωσε πως θα υπερασπιστεί την αθωότητα του. Οι Αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε υποστηρικτικές δηλώσεις προς το πρόσωπο του, αλλά η περίοδος ήταν κρίσιμη και εθετε άλλες προτεραιότητες καθώς βρισκόταν σε έξαρση η σύγκρουση στην Βοσνία.

Στο σκάνδαλο στη συνέχεια ενεπλάκη και η Γαλλική εταιρεία στρατιωτικού υλικού, Dassault, για συμβόλαια του 1989. Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις, και το 1998, ο Claes μαζί με ένα Γάλλο επιχειρηματία και 10 Βέλγους πολιτικούς κρίθηκαν ένοχοι. Ο πρώην Γ.Γ του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να πείσει το δικαστήριο για δύο πληρωμές ύψους 30.000 και 60.000 δολαρίων προς τον προσωπικό λογαριασμό του. Η υπόθεση θεωρείται ως μία από τις βασικές περιπτωσιολογίες διεθνώς για οικονομική διαφθορά σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ (Σαν σήμερα), NATO, Chicago Tribune, Irish Times.

Διαβάστε επίσης: Europol | Επιχειρήσεις στην Κύπρο και σύλληψη κυκλώματος

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This