Το προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων αποδέχθηκε…
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Κύπρο μαζί με 14 Υπουργούς και Υφυπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου.
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου οι δύο ηγέτες είχαν κατ ιδίαν συνάντηση και προχώρησαν σε δηλώσεις. Ακολούθως, οι δύο ηγέτες παρευρέθηκαν στο Δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας ενώ πραγματοποιούνται ειδικές συναντήσεις μεταξύ Υπουργών των δύο κυβερνήσεων. Στην Κύπρο κατεύθασε και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια παρουσία από την Ελλάδα σε συνέχεια της κοινής απόφασης να θεσμοθετηθεί η συνεργασία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “Εμείς έχουμε λάβει από τη δική σας τεχνογνωσία, τη δική σας σημαντική πρόοδο σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε στον τομέα της ναυτιλίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κοινές επιδιώξεις, για παράδειγμα στο θέμα των τιμών των φαρμάκων, ή άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπου μπορούμε [να επωφεληθούμε] μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τις κοινές αγορές”.
Στην ατζέντα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία, είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, οι περιφερειακές εξελίξεις και η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέφερε πως υπάρχουν ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα, ως επιστέγασμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Αναφέρθηκε στην πυκνή συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς όπως οι ψηφιακές εφαρμογές, η υγεία, η παιδεία, η ναυτιλία, η ενέργεια. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία της Κύπρου και δήλωσε πως θα γίνει συζήτηση για μείζονα εθνικά ζητήματα εν μέσω μιας ταραγμένης γεωπολιτικής συγκυρίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης πως, “Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και αυτό είναι κάτι, το οποίο αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είμαστε πάντα συντονισμένοι, για να μπορούμε να ενισχύουμε το κοινωνικοπολιτικό μας αποτύπωμα”.
Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο κοινό ανακοινωθέν
Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, σημειώνονται συγκλίσεις και κοινές συμφωνίες και δράσεις σε αρκετούς τομείς. Μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα εξής:
Στον τομέα της ενέργειας, συζητήθηκε η σημαντική πρόοδος που συντελέστηκε για την προώθηση υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, Great Sea Interconnector, με την υπογραφή του Πλαισίου Κατανόησης μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργείων και τα επόμενα βήματα. Εκφράστηκε, επίσης, ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για συμμετοχή στο έργο από επενδυτικά ταμεία διαφόρων χωρών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, φυσικού αερίου και ΑΠΕ.
Αποφασίστηκε επίσης η συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η ανάπτυξη και διαχείριση υδάτινων πόρων και ο εθελοντικός μηχανισμός αγορών άνθρακα. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος των δράσεων πολιτικής προστασίας, όπως το 112, και η αξιοποίηση των προγραμμάτων του εκπαιδευτικού κέντρου Cyclops. Χαιρετίστηκε επίσης η εξαίρετη συνεργασία στον τομέα του επαναπατρισμού υπηκόων των δύο χωρών από το Λίβανο τον περασμένο Οκτώβριο.
Στον τομέα της άμυνας, συζητήθηκε η θέσπιση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευσης και Διαλειτουργικότητας και εξετάστηκε η κοινή αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για καινοτόμες πρωτοβουλίες σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι πολυμερείς συνεργασίες για την ασφάλεια και άμυνα στην ανατολική Μεσόγειο.
Στα θέματα έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ), επαναβεβαιώθηκε η στήριξη του κοινού προγράμματος για χρηματοδότηση έργων Ε&Κ μέσω της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που έχει μόλις πρόσφατα προκηρυχθεί από το κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και την ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και η διεύρυνση της δυνατότητας συνεργασίας για τη δημιουργία κυπριακής πλατφόρμας στη βάση της ελληνικής Elevate Greece, με επακόλουθη ανάπτυξη διαλειτουργικότητας των δύο πληροφοριακών συστημάτων προς όφελος αμφοτέρων των επιχειρήσεων των δύο Κρατών. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.
Στον τομέα της Ναυτιλίας, επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα θέματα της προώθησης της ναυτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών, της δημιουργίας προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, καθώς και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, μέσω των κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν πραγματοποιηθεί. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί.
Πηγή: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Διαβάστε επίσης: Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία – Συζήτηση για εξοπλισμούς, ασφάλεια και Ουκρανία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γροιλανδία | Πιο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στην άμυνα – Η Δανία έτοιμη για συζητήσεις
Ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκέντε, δήλωσε πως η Γροιλανδία επιδιώκει πιο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας…
Η Ελβετία συμμετέχει στο πρόγραμμα “Στρατιωτική Κινητικότητα” της PESCO
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τη συμμετοχή της Ελβετίας στο πρόγραμμα Στρατιωτική Κινητικότητα (Military Mobility) της PESCO…
Το 95,7% των Κυπρίων ψηφίζει Ένωση με την Ελλάδα – 75 χρόνια από το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950
Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950, όπου σύσσωμος ο λαός της Κύπρου ψήφισε Ένωση…
Λιθουανία | Μεταφορά 4.500 drones στην Ουκρανία
Αυτή την εβδομάδα, η λιθουανική κυβέρνηση θα παραδώσει 4.500 drones στην Ουκρανία, τα οποία αγοράζονται επίσης…
Ο Ελληνικό Στρατός τοποθετεί γέφυρες στην Αρμενία σε πληγείσες περιοχές από πλημμύρες
Προσωρινές σπονδυλωτές γέφυρες τύπου «ΜΠΕΛΕΫ M2» σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενία που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες…
Σήμερα η Εσπερίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο
Οι ομιλητες θα αναλύσουν διάφορες πτυχές της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, τον ρόλο και τις στρατηγικές…
Συστάθηκε το Κυπριακό Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας – Τα μέλη και οι αρμοδιότητες
Το Συμβούλιο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με κύρια αποστολή να εισηγείται τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό…
Ισραήλ – Χαμάς | Τα 4 βασικά σημεία της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Το προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων αποδέχθηκε…