ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Μαΐου 1977 | Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Ψηφιακή “επίσκεψη” στο Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ | VIDEO

Defence Redefined
Published on 18/05/2020 at 13:19

Η 18η Μαΐου θεσπίστηκε το 1977 ως η “Διεθνής ημέρα Μουσείων”, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλωντας έτσι να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Εμείς επιλέξαμε να για την σημερινή επέτειο, να τιμήσουμε το Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ, το οποίο αποτελεί μνημείο αγωνιστικότητας του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-1959 και το μοναδικό μέχρι σήμερα  πολεμικό μουσείο στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Βρίσκεται εντός των τειχών της πόλης της Λευκωσίας και  στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο ακριβώς δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2001.

Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ

Το Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ ζωντανεύει στα μάτια του επισκέπτη τον αγώνα της ΕΟΚΑ ενάντια στους Βρετανούς, με τον πιο εμφαντικό τρόπο. Ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών 1955-59. 

Σε αυτό μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν όλη την ιστορία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού ενάντια στο Βρετανικό Αποικιακό Καθεστώς, βλέποντας αντικείμενα και αναμνηστικά ακόμα και όπλα ή βόμβες. Το μουσείο καταγράφει επίσης την αντίδραση των Βρετανών στο στρατιωτικό πεδίο και τα μέτρα που εφάρμοσαν για την καταστολή της επανάστασης στο νησί.

Ελαίω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19, oι επισκέψεις με φυσική παρουσία δεν επιτρέπονται ακόμη στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όμως το διαδίκτυο και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για μια ολιγόλεπτη επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Αγώνος. 

Δείτε εδώ το ολιγόλεπτο βίντεο του Μουσείου Αγώνος ΕΟΚΑ: 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This