Στις 14 Μαρτίου 1957, οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Κύπρο, εκτελούν δια απαγχονισμού απαγχονίζουν τον 19χρονο ποιητή και αντάρτη της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη…

Στις 17 Ιουλίου του 1945 άρχισε η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία και καθόρισε την τύχη της ηττημένης Γερμανίας.
Η διάσκεψη η οποία διήρκεσε 17 ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο Σεσίλιενχοφ στο προάστιο του Βερολίνου, Πότσδαμ με τη συμμετοχή του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν, του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Γουίνστον Τσώρτσιλ (ο οποίος στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Κλίμεντ Άτλι, μετά την ήττα του Τσώρτσιλ στις εκλογές).
Οι κύριες αποφάσεις που λήφθηκαν στο Πότσνταμ αφορούσαν μεταξύ άλλων:
- Την δημιουργία Συμβουλίου υπό την επωνυμία Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου (Allied Control Council, ACC) από τους Υπουργούς εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, ΕΣΣΔ, Κίνας και Γαλλίας, στο οποίο ανατίθενται όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και στη συνέχεια ο έλεγχος των υπό κατοχή γερμανικών εδαφών.
- Επαναφορά όλων των γερμανικών προσαρτήσεων στην Ευρώπη στις χώρες από τις οποίες είχαν παρθεί, συμπεριλαμβανομένων της Σουδητίας, της Αλσατίας-Λωρραίνης, της Αυστρίας και των δυτικών τμημάτων της Πολωνίας. Το ανατολικό σύνορο της Γερμανίας θα επανέλθει στη γραμμή Όντερ – Νάισσε. Η Ανατολική Πρωσία, η Σιλεσία, η Δυτική Πρωσία και τα δύο τρίτα της Πομερανίας δεν θα περιλαμβάνονται στα γερμανικά εδάφη.
- Εκδίωξη των γερμανικών πληθυσμών που θα βρίσκονταν πέρα από τα νέα προς ανατολάς σύνορα της Γερμανίας.
- Την άσκηση δίωξης κατά των Γερμανών εγκληματιών πολέμου η οποία οδήγησε στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
- Τον διαχωρισμό Γερμανίας και Αυστρίας σε τέσσερις ζώνες κατοχής (όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στη Γιάλτα). Ανάλογος διαχωρισμός έγινε και στις πρωτεύουσες αυτών των χωρών, Βερολίνο και Βιέννη.
Επίσης αποφασίστηκε η απαγόρευση της παραγωγής όπλων όλων των τύπων και πυρομαχικών.
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 1945 η διακήρυξη του Πότσνταμ από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα, βάσει της οποίας απαιτήθηκε άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, η οποία συνέχιζε τον πόλεμο. Με το τελεσίγραφο συντάχθηκε και η Σοβιετική Ένωση, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση το απέρριψε, αλλά τελικά συνθηκολόγησε τον Σεπτέμβριο του 1945, έπειτα από τους δύο ατομικούς βομβαρδισμούς (από τις ΗΠΑ) στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Η διάσκεψη του Πότσδαμ ουσιαστικά καθόρισε τον μεταπολεμικό χάρτη της Ευρώπης. Στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής πέρασαν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και το τμήμα της Γερμανίας που είχε καταληφθεί από την ΕΣΣΔ (πρώην Ανατολική Γερμανία).
Διαβάστε επίσης: 8 Μαΐου 1945 | Ημέρα της Νίκης για την ανθρωπότητα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 Μαρτίου 1957 | Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέφτει μαχόμενος για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα
Στις 3 Μαρτίου 1957, ο αντάρτης της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, πέφτει μαχόμενος κατά υπεράριθμων βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων…
Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821
Ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και να εισέρχεται εντός της Οθωμανικής…
Ευρωπαϊκή Ένωση | Κοινή Λευκή Βίβλος για την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα 2030
Χθες, η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν μια Λευκή Βίβλο…
Εθνική Φρουρά | Προετοιμασία ενόψει της Έναρξης της Αντιπυρικής Περιόδου
Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 στο πλαίσιο ανάληψης του έργου της διαχείρισης των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης από την…
ΕΕ για σύλληψη Ιμάμογλου – Ερωτήματα για την δημοκρατία στην Τουρκία
Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστο μέρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί η ΕΕ…
Πρώτη βολή του πυραύλου AKERON LP από ελικόπτερο Tiger
Το πρόγραμμα MAST-F στοχεύει στην ανάπτυξη του πέμπτης γενιάς πυραύλου AKERON LP για ελικόπτερα Tiger MK3 και μη επανδρωμένα αεροχήματα MALE RPAS UAV…
Δεν γίνονται pushbacks – Καμία κριτική στα κυκλώματα διακινητών – Ανακοίνωση τριών Υπουργείων με αιχμές
H Κυπριακή Δημοκρατία δεν διενεργεί pushbacks και δεν έχουν γίνει πυροβολισμοί ή ρίψεις νερού. Τονίζει επίσης πως η Κύπρος έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες έρευνας και διάσωσης…
Κάβο Γκρέκο | Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες και νεκρούς το βράδυ
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ανακοίνωσε πως η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης συνεχίζεται, χωρίς νεότερα ευρήματα, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και απόψε…