Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας…

Στις 17 Ιουλίου του 1945 άρχισε η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία και καθόρισε την τύχη της ηττημένης Γερμανίας.
Η διάσκεψη η οποία διήρκεσε 17 ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο Σεσίλιενχοφ στο προάστιο του Βερολίνου, Πότσδαμ με τη συμμετοχή του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν, του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Γουίνστον Τσώρτσιλ (ο οποίος στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Κλίμεντ Άτλι, μετά την ήττα του Τσώρτσιλ στις εκλογές).
Οι κύριες αποφάσεις που λήφθηκαν στο Πότσνταμ αφορούσαν μεταξύ άλλων:
- Την δημιουργία Συμβουλίου υπό την επωνυμία Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου (Allied Control Council, ACC) από τους Υπουργούς εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, ΕΣΣΔ, Κίνας και Γαλλίας, στο οποίο ανατίθενται όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και στη συνέχεια ο έλεγχος των υπό κατοχή γερμανικών εδαφών.
- Επαναφορά όλων των γερμανικών προσαρτήσεων στην Ευρώπη στις χώρες από τις οποίες είχαν παρθεί, συμπεριλαμβανομένων της Σουδητίας, της Αλσατίας-Λωρραίνης, της Αυστρίας και των δυτικών τμημάτων της Πολωνίας. Το ανατολικό σύνορο της Γερμανίας θα επανέλθει στη γραμμή Όντερ – Νάισσε. Η Ανατολική Πρωσία, η Σιλεσία, η Δυτική Πρωσία και τα δύο τρίτα της Πομερανίας δεν θα περιλαμβάνονται στα γερμανικά εδάφη.
- Εκδίωξη των γερμανικών πληθυσμών που θα βρίσκονταν πέρα από τα νέα προς ανατολάς σύνορα της Γερμανίας.
- Την άσκηση δίωξης κατά των Γερμανών εγκληματιών πολέμου η οποία οδήγησε στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
- Τον διαχωρισμό Γερμανίας και Αυστρίας σε τέσσερις ζώνες κατοχής (όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στη Γιάλτα). Ανάλογος διαχωρισμός έγινε και στις πρωτεύουσες αυτών των χωρών, Βερολίνο και Βιέννη.
Επίσης αποφασίστηκε η απαγόρευση της παραγωγής όπλων όλων των τύπων και πυρομαχικών.
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 1945 η διακήρυξη του Πότσνταμ από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα, βάσει της οποίας απαιτήθηκε άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, η οποία συνέχιζε τον πόλεμο. Με το τελεσίγραφο συντάχθηκε και η Σοβιετική Ένωση, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση το απέρριψε, αλλά τελικά συνθηκολόγησε τον Σεπτέμβριο του 1945, έπειτα από τους δύο ατομικούς βομβαρδισμούς (από τις ΗΠΑ) στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Η διάσκεψη του Πότσδαμ ουσιαστικά καθόρισε τον μεταπολεμικό χάρτη της Ευρώπης. Στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής πέρασαν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και το τμήμα της Γερμανίας που είχε καταληφθεί από την ΕΣΣΔ (πρώην Ανατολική Γερμανία).
Διαβάστε επίσης: 8 Μαΐου 1945 | Ημέρα της Νίκης για την ανθρωπότητα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνική Αεροπορία | Η 340 Μοίρα συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυση της – VIDEO
Η Μοίρα “Αλεπού” έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας…
Γενοκτονία των Ποντίων | 104 χρόνια από τον ξεριζωμό και την εξόντωση του ποντιακού Ελληνισμού
Η Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της…
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας
Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…
ATF DINGO 2 | Οι δυνατότητες του οχήματος 4Χ4 και η ελληνική εμπλοκή
Το γερμανικό θωρακισμένο ATF DINGO, αποτελεί ένα πλήρως προστατευομενο όχημα μεταφοράς προσωπικού, βασισμένο…
Σε άσκηση με το ψευδοκράτος η Ισπανία, η Πολωνία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν
Η Ισπανία, η Πολωνία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν μαζί με το ψευδοκράτος και την Τουρκία στην άσκηση Anatolian Phoenix 2023…
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας – Τρεις τραυματίες από μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Μη επανδρωμένο αεροσκαφος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη Βορονέζ της νότιας Ρωσίας…
DEFEA 2023 | Η νεοφυής Lambda (λ) Automata εντυπωσίασε με τις πρωτοποριακές αυτόνομες λύσεις επιτήρησης
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισε ήταν η ελληνική νεοφυής (start up) επιχείρηση…
ΕΕ | Πρώτο βήμα για την αλλαγή της πολιτικής μετανάστευσης
Ένα ιστορικό πρώτο βήμα για την αλλαγή της πολιτικής μετανάστευσης της Ε.Ε. καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία…