Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Στις 17 Ιουλίου του 1945 άρχισε η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία και καθόρισε την τύχη της ηττημένης Γερμανίας.
Η διάσκεψη η οποία διήρκεσε 17 ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο Σεσίλιενχοφ στο προάστιο του Βερολίνου, Πότσδαμ με τη συμμετοχή του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν, του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Γουίνστον Τσώρτσιλ (ο οποίος στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Κλίμεντ Άτλι, μετά την ήττα του Τσώρτσιλ στις εκλογές).
Οι κύριες αποφάσεις που λήφθηκαν στο Πότσνταμ αφορούσαν μεταξύ άλλων:
- Την δημιουργία Συμβουλίου υπό την επωνυμία Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου (Allied Control Council, ACC) από τους Υπουργούς εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, ΕΣΣΔ, Κίνας και Γαλλίας, στο οποίο ανατίθενται όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και στη συνέχεια ο έλεγχος των υπό κατοχή γερμανικών εδαφών.
- Επαναφορά όλων των γερμανικών προσαρτήσεων στην Ευρώπη στις χώρες από τις οποίες είχαν παρθεί, συμπεριλαμβανομένων της Σουδητίας, της Αλσατίας-Λωρραίνης, της Αυστρίας και των δυτικών τμημάτων της Πολωνίας. Το ανατολικό σύνορο της Γερμανίας θα επανέλθει στη γραμμή Όντερ – Νάισσε. Η Ανατολική Πρωσία, η Σιλεσία, η Δυτική Πρωσία και τα δύο τρίτα της Πομερανίας δεν θα περιλαμβάνονται στα γερμανικά εδάφη.
- Εκδίωξη των γερμανικών πληθυσμών που θα βρίσκονταν πέρα από τα νέα προς ανατολάς σύνορα της Γερμανίας.
- Την άσκηση δίωξης κατά των Γερμανών εγκληματιών πολέμου η οποία οδήγησε στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
- Τον διαχωρισμό Γερμανίας και Αυστρίας σε τέσσερις ζώνες κατοχής (όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στη Γιάλτα). Ανάλογος διαχωρισμός έγινε και στις πρωτεύουσες αυτών των χωρών, Βερολίνο και Βιέννη.
Επίσης αποφασίστηκε η απαγόρευση της παραγωγής όπλων όλων των τύπων και πυρομαχικών.
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 1945 η διακήρυξη του Πότσνταμ από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα, βάσει της οποίας απαιτήθηκε άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, η οποία συνέχιζε τον πόλεμο. Με το τελεσίγραφο συντάχθηκε και η Σοβιετική Ένωση, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση το απέρριψε, αλλά τελικά συνθηκολόγησε τον Σεπτέμβριο του 1945, έπειτα από τους δύο ατομικούς βομβαρδισμούς (από τις ΗΠΑ) στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Η διάσκεψη του Πότσδαμ ουσιαστικά καθόρισε τον μεταπολεμικό χάρτη της Ευρώπης. Στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής πέρασαν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και το τμήμα της Γερμανίας που είχε καταληφθεί από την ΕΣΣΔ (πρώην Ανατολική Γερμανία).
Διαβάστε επίσης: 8 Μαΐου 1945 | Ημέρα της Νίκης για την ανθρωπότητα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο
Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
Λίβανος | Δεκάδες νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Εμπλοκή του Λιβανικού στρατού
Συνεχίζει η κλιμάκωση στον Λίβανο όπου συγκρούονται ο Ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, με δεκάδες νεκρούς ανάμεσα τους και άμαχοι…
24 Νοεμβρίου | Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εορτάζει 179 χρόνια από την ίδρυση της
Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Σουηδία | Χρηματοδότηση για την παραγωγή ουκρανικών drones μεγάλου βεληνεκούς
Η Σουηδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε…
ΕΛΚΑΚ | Επίλεκτοι στρατεύσιμοι σε ρόλους καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ένα νέο πρόγραμμα αξιοποίησης επιστημονικά καταρτισμένων Ελλήνων πολιτών που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους…
Ρωσία | Διαγραφή χρεών για νεοσύλλεκτους που δέχονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με βάση τον οποίο θα διαγραφούν τα χρέη των νεοσύλλεκτων που εντάσσονται…
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…