15 Νοεμβρίου 1983 – Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους
Defence Redefined
Published on 15/11/2022 at 19:01

Εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, όπου η Τουρκία κατέχει παράνομα το 37% του νησιού, στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο τότε κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ανακήρυξε κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως “κράτος” τα κατεχόμενα εδάφη της Βορείου Κύπρου.

Το “κράτος” ονομάστηκε Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και πρόκειται για ένα ψευδοκράτος, όπου μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος παρά μόνο από την Τουρκία από την οποία εξαρτάται και ελέγχεται στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά.

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι χωρισμένη σε έξι επαρχίες οι οποίες φέρουν την τουρκική ονομασία της πρωτεύουσας τους:

  • Επαρχία Γαζιμαγούσα (Αμμόχωστος)
  • Επαρχία Γκιρνέ (Κερύνεια)
  • Επαρχία Γκιουζέλιουρτ (Μόρφου)
  • Επαρχία Λεφκόσα (Λευκωσία)
  • Επαρχία Ισκελέ (Τρίκωμο).
  • Επαρχία Λέφκε (Λεύκα)

Πρωτεύουσα του ”ψευδοκράτους”, όπως το ονομάζουν οι Ελληνοκύπριοι και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το βόρειο τμήμα της Λευκωσίας. Ο διαχωρισμός μεταξύ της μη ελεγχόμενης περιοχής και της περιοχής ελεγχόμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία, γνωστός ως Πράσινη Γραμμή, τελεί υπό τον έλεγχο 1.400 Κυανόκρανων, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η αυθαίρετη αυτή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, πάνω σε μια περιοχή που κατείχετο στρατιωτικά από μία άλλη χώρα, δεν έγινε δεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καταδίκασαν την ενέργεια αυτή με τα Ψηφίσματα 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη θεώρησαν νομικά άκυρη. Ζήτησαν επίσης την άμεση ανάκλησή της και παράλληλα προέτρεψαν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά οδηγήθηκε στην ανακήρυξη εξαιτίας των αξιώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Διαβάστε επίσης: 14 Αυγούστου 1974 | Η Β΄ φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη, την ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν αναγνώρισε ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με την απόφασή του στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, το Ε.Δ.Α.Δ. αποφάσισε πως, λόγω της παρουσίας 30.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί, η διοίκηση στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου είναι μια υποτελής στην Τουρκία διοίκηση και πως η Τουρκία ευθύνεται για τις πράξεις και παραλείψεις της (τουλάχιστον στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της πληθυσμιακής ισορροπίας της βόρειας Κύπρου, οι αρχές της ΤΔΒΚ εξακολουθούν να εμποδίζουν την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους. 

Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές μετέφεραν την περίοδο 1975-1995 ικανό αριθμό Τούρκων υπηκόων (εκτιμώνται σε περίπου 36.000) από τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και τους εγκατέστησαν στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, σε σπίτια Ελληνοκυπρίων που προηγουμένως είχαν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν σαν αποτέλεσμα της εισβολής. Υπολογίζεται δηλαδή ότι πάνω από το 1/3 του τότε τουρκοκυπριακού πληθυσμού εγκαταστάθηκε την περίοδο εκείνη στη Β. Κύπρο, με αποτέλεσμα σήμερα οι έποικοι να υπερτερούν των γηγενών Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές αρχές, ο πληθυσμός της περιοχής ελεγχόμενης από την ΤΔΒΚ ανέρχεται σε 264.172 κατοίκους, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν γηγενείς Τουρκοκύπριοι. Συγκεκριμένα, κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά, από τους 178.000 Τουρκοκύπριους πολίτες, το 74% είναι γηγενείς Τουρκοκύπριοι. Από τους υπόλοιπους, περίπου 16,000 έχουν γεννηθεί στην Κύπρο. Οι υπόλοιποι, περίπου 78,000, είναι έποικοι, ξένοι εργάτες, φοιτητές.

Κάθε χρόνο έτσι και σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες καταδίκης του ψευδοκράτους από μαθητές και φοιτητές.

Διαβάστε επίσης: Σεπτεμβριανά 1955 | Τα άγρια τουρκικά πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This