ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

14 Μαΐου 1920 | 100 χρόνια από την απελευθέρωσης της Θράκης
Defence Redefined
Published on 14/05/2020 at 18:28

Η 14η Μαΐου, αποτελεί μια ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό καθώς σαν σήμερα το 1920, η Θράκη ενσωματώνεται στον Εθνικό Κορμό και γίνεται μέρος της Ελλάδας. 

Η πλούσια ιστορία της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι και την σύγχρονη εποχή είναι πλήρως συνταυτισμένη με τον Ελληνικό στοιχείο και ανέκαθεν αποτελούσε Ελληνικό έδαφος. 

Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου στις 28 Ιουλίου 1913, μεταξύ των Βασιλείων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας για το τέλος του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, άφηνε έξω από τα σύνορά της Ελλάδας περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της Θράκης.

Η πρώτη απελευθέρωση έγινε τον Ιούλιο του 1913 από τον Ελληνικό Στρατό από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και την Δυτική Θράκη. 

Στην απελευθέρωση της Θράκης συνέβαλαν καθοριστικά οι διπλωματικές ικανότητες του αντιπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης της Θράκης Χαρισίου Βαμβακά, ο οποίος πέτυχε την εκλογή του Εμμανουήλ Δουλά ως προέδρου στο συμβούλιο των αντιπροσώπων.

Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε σημαντική δύναμη στα χέρια του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος αγωνιζόταν για την τύχη της Θράκης μέσα από διαπραγματεύσεις στη Ευρώπη. Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους με συντονισμένες διαδικασίες και μεθοδεύσεις, καθώς και στην προετοιμασία του Ελληνικού Στρατού για την κατάληψη της Δυτικής Θράκης.

Ως ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων για την οριστική κατάληψη της Δυτικής Θράκης καθορίστηκε η 14η Μαΐου 1920. Την ιστορική αυτή ημέρα, περατώθηκε ομαλά η κατάληψη της Κομοτηνής από τους Βούλγαρους, ενώ τμήμα της Στρατιάς έφτασε την ίδια μέρα στην Αλεξανδρούπολη. Το πρωί της 14ης Μαΐου 1920 η πόλη βρέθηκε να πλέει στα γαλανόλευκα και από τότε κάθε χρόνο γιορτάζονται τα “Ελευθέρια”.

Με αυτόν τον τρόπο η 14η Μαΐου 1920 έγινε η ημέρα της απελευθέρωσης της Θράκης, αφού κατοχυρώθηκε και τυπικά με τη συνθήκη των Σεβρών στις 28 Ιουλίου 1920 μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από εκείνη την ημέρα, την 14η Μαΐου 1920 με όλη την Θράκη να τιμά την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της.

Δείτε το βίντεο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης: 

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς ντύθηκαν με Θρακιώτικη φορεσιά, τιμώντας την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και των Ελευθερίων της Θράκης.

Η παρουσίαση και ένταξη της Ενδυμασίας της Θράκης, στο Αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσία της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας και όλης της Θρησκευτικής και Πολιτικής ηγεσίας της Θράκης καθώς και των Θρακιώτικων Ομοσπονδιών της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Με πληροφορίες από:  Euronews.gr, Ελλάδα – Εθνική Άμυνα

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This