ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

14 Αυγούστου 1974 | Η Β΄ φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 14/08/2021 at 15:14

Η αποβίβαση των Τουρκικών δυνάμεων στην Κερύνεια, η ρίψη δυνάμεων από αέρος από αέρος στους τουρκοκυπριακούς θύλακες και η δημιουργία προγεφυρώματος τον Ιούλιο του 1974 ήταν απλώς η αρχή του δράματος της Κύπρου. Η πτώση της χούντας, η ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας στην Κύπρο από τον Γλαύκο Κληρίδη και η έναρξη συνομιλιών στη Γενεύη δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν τη συνέχιση των Τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών.

Η εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε ουσιαστικά δεν τηρήθηκε από τον τουρκικό στρατό ο οποίος συνέχισε να προχωρεί. Στις συνομιλίες της Γενεύης η τουρκική πλευρά προτείνει τα σχέδια Γκιουνές και Ντενκτάς, βασισμένα σε πολυπεριφερειακή και διζωνική ομοσπονδία και η ελληνική πλευρά τα απορρίπτει. Έτσι ξεκινά οργανωμένα η νέα  επιθετική ενέργεια του τουρκικού στρατού. 

Η Β΄ φάση της εισβολής αρχίζει την 14η Αυγούστου. Η τουρκικές επιθέσεις σε Λευκωσία, Μόρφου, Αμμόχωστο, αεροδρόμιο, στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ και αλλού έδειξαν τόσο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των υπερασπιστών αλλά και την χαώδη κατάσταση που επέφερε η προδοσία, που δεν επέτρεπε σε μια συντεταγμένη άμυνα κατά των  εισβολέων. Στις 16 Αυγούστου 1974 σταματά η Τουρκική προέλαση και το 37% του κυπριακού εδάφους είναι υπό τουρκική κατοχή, μέχρι σήμερα.

Την ελπίδα για τον κυπριακό ελληνισμό κράτησαν ζωντανή με την θυσία τους όσοι ανταποκρίθηκαν στο καθήκον εκείνες τις δύσκολες ώρες. Ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου του οποίου η τύχη αγνοείται από τις 14 Αυγούστου 1974, αποτελεί πρότυπο αξιωματικού και ανθρώπου καθώς και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τα σημερινά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η αυταπάρνηση των παλλικαριών της ΕΛΔΥΚ που έδωσαν μια από τις πιο άνισες μάχες του αιώνα, η μαχητικότητα των καταδρομέων της Α Μοίρας Καταδρομών και η αυτοθυσία των εθνοφρουρών και των εφέδρων που μέσα στο χάος της έλλειψης συντονισμού παρέμειναν στις επάλξεις, είναι ο φάρος που δείχνει μέχρι σήμερα στους Έλληνες της Κύπρου τον δρόμο του χρέους. 

Δείτε επίσης: Ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ (1995) για τον ήρωα Υποστράτηγο Τάσο Μάρκου στο αρχείο Ψηφιακός Ηρόδοτος ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία 1974 | “Το 336 κράτησε την Λευκωσία, το τάγμα του Αλευρομάγειρου, το τάγμα της Αμμοχώστου”

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This