11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης
Defence Redefined
Published on 12/09/2022 at 12:57

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το μοιραίο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση από συνολικά 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. 

Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου και ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων.

Το πρώτο αεροπλάνο που έπληξε τον στόχο του ήταν η πτήση 11 της American Airlines. Κατέπεσε στο Βόρειο Πύργο του συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Centre) στο Κάτω Μανχάταν στις 8:46 π.μ. τοπική ώρα. 

Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 9:03 π.μ., ο Νότιος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου χτυπήθηκε από την πτήση 175 της United Airlines. Και οι δύο πύργοι των 110 ορόφων κατέρρευσαν μέσα σε μία ώρα και σαράντα δύο λεπτά, οδηγώντας στην κατάρρευση και λοιπών παρακείμενων κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου 7.

Μια τρίτη πτήση, η πτήση 77 της American Airlines, που απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλες, κατελήφθη πάνω από το Οχάιο. Στις 9:37 π.μ., συνετρίβη στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου προκαλώντας τη μερική κατάρρευση της πλευράς του κτιρίου. Η τέταρτη και τελευταία πτήση, η πτήση 93 της United Airlines, πετούσε με κατεύθυνση την Ουάσινγκτον. Αυτή η πτήση ήταν η μόνη που δεν χτύπησε τον στόχο της, αντίθετα συνετρίβη σε ένα χωράφι κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ. Οι επιβάτες του αεροπλάνου προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους από τους αεροπειρατές και τελικά απομάκρυναν την πτήση από τον επιδιωκόμενο στόχο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στόχος της πτήσης 93 ήταν είτε ο Λευκός Οίκος είτε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υποψίες έπεσαν στην Αλ Κάιντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν επισήμως ξεκινώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας με εισβολή στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσουν τους Ταλιμπάν οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αποβολή της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και την έκδοση του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Μπιν Λάντεν αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, το 2004 όμως ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ περί τα τέλη Αυγούστου του 2021 αποχώρησαν οριστικά από το Αφγανιστάν παραδίδοντας ουσιαστικά την εξουσία στους Ταλιμπάν οι οποίοι επέβαλαν την δική τους ισλαμιστική κυβέρνηση. 

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν επισήμως σε 2.977 θανάτους συμπεριλαμβανομένων και 343 πυροσβεστών και πάνω από 25.000 τραυματισμούς. Οι υλικές ζημιές αποτιμούνται τουλάχιστον σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε υλικές ζημιές. Η 11η Σεπτεμβρίου του 2011 παραμένει η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία και το πιο θανατηφόρο περιστατικό για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τίμησαν τη μνήμη των περίπου 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Στη Νέα Υόρκη, το πλήθος που συγκεντρώθηκε κοντά στο επιβλητικό μουσείο-μνημείο του Μανχάταν, τήρησε δύο λεπτών σιγή, τη στιγμή που, πριν από ακριβώς 21 χρόνια, τα δύο αεροπλάνα τα οποία είχαν καταλάβει εξτρεμιστές ισλαμιστές έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Παρούσα στη Νέα Υόρκη, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, άκουσε την ανάγνωση της μακράς λίστας των ονομάτων των θυμάτων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμμετείχε σε μια άλλη τελετή, στο Πεντάγωνο.

Ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση του ανέφερε χαρακτηριστικά “Είκοσι ένα χρόνια μετά, ό,τι καταστράφηκε, το έχουμε επισκευάσει.

Ό,τι απειλήθηκε, το έχουμε οχυρώσει.

Αυτό που δέχτηκε επίθεση, το αδάμαστο αμερικανικό πνεύμα, δεν δίστασε ποτέ.”

Διαβάστε επίσης: Απειλούν να χτυπήσουν το Μπουρτζ Χαλίφα όπως την 11η Σεπτεμβρίου – Φωτογραφία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This