10 Ιουλίου 2002 | 22 χρόνια από την τραγική πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς
Defence Redefined
Published on 10/07/2024 at 18:00

Συμπληρώνονται φέτος, 22 χρόνια από το αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Ιουλίου 2002, μίας από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς.

Το ελικόπτερο τύπου Bell 206L3 (S/N 112), στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης 10ης Ιουλίου 2002, θα πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Στο ελικόπτερο βρισκόταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης μαζί με τον υπασπιστή του, Υποπλοίαρχο Νικόλαο Γεωργίου, τον Διοικητή Αεροπορίας, Ταξίαρχο Στέλιο Δεμέναγα και οι χειριστές, Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Το ελικόπτερο συνετρίβη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των πέντε αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο.

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Βασίλης Πάλμας, στο ετήσιο μνημόσυνο των πέντε αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Συμπληρώνονται φέτος είκοσι δύο χρόνια από την αποφράδα μέρα της 10ης Ιουλίου 2002, όταν οι πέντε αξιωματικοί, διάβηκαν δαφνοστεφανωμένοι την πύλη των Ηρώων του Ελληνισμού, αφήνοντας εν ώρα καθήκοντος, ένστολοι, την τελευταία τους πνοή.

Οι αετοί που κοσμούν το μνημείο στον χώρο της θυσίας τους, ως σύμβολο δύναμης και μαχητικότητας, επιβεβαιώνουν την αιώνια εκτίμηση του Κυπριακού Ελληνισμού στο πρόσωπό τους, υποδεικνύουν σε όλους εμάς το καθήκον μας έναντι στην πατρίδα, και παρακινούν για εκπλήρωση του εθνικού μας χρέους.”

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα | “Η Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης 10 χρόνια μετά” – Η DЯ στο Πολεμικό Ναυτικό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This