09 Μαΐου 1945 | Πρώτη ημέρα Ειρήνης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Defence Redefined
Published on 09/05/2023 at 11:32

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ως γνωστό ξεκίνησε το 1939 και τελείωσε το 1945. Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Γαλλία είχαν σχηματίσει δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους και τις Δυνάμεις του Άξονα.

Έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από περίπου 30 χώρες, που διέθεσαν όλες τις οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές ικανότητες τους στην παγκόσμια προσπάθεια, εξαλείφοντας τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών πόρων.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος  θεωρείται ως συνέχεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διότι στην ουσία τα αίτια και οι δυνάμεις που τον προκάλεσαν ήταν οι ίδιες. Μερικές από τις βασικές αιτίες του πολέμου ήταν οι επαχθείς όροι που επιβλήθηκαν στην ηττημένη Γερμανία από τη συνθήκη των Βερσαλλιών και η τάση των χωρών του φασιστικού Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) να κυριαρχήσουν στον κόσμο. 

Στη Γερμανία κυβερνούσε από το 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ, που επεδίωκε να ανορθώσει το γόητρο της καταρρακωμένης χώρας του και να πάρει εκδίκηση από τους Αγγλογάλλους για την ήττα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ιταλία εξουσίαζαν οι φασίστες του Μουσολίνι από το 1922, ενώ η στρατοκρατική Ιαπωνία είχε ξεκινήσει και επιδίωκε τη συνέχιση της επεκτατικής της πολιτικής, που ονόμαζε «Μεγάλη Σφαίρα Ευημερίας της Ανατολής».

Στις 09 Μαΐου 1945 ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ, Υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης Χίτλερ, υπογράφει στο Βερολίνο την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στους συμμάχους.  Οι τίτλοι τέλους του πολέμου για την Ευρώπη είχαν πλέον γραφτεί, όμως επίσημα ο πόλεμος συνεχιζόταν και το τέλος δόθηκε στο Τόκιο τέσσερις μήνες μετά.

Διαβάστε επίσης: 20 Νοεμβρίου 1945 – Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο Νυρεμβέργης

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος σημαδεύτηκε από μαζικές εκτελέσεις και θανάτους στρατιωτών αλλά και πολιτών. Οι ναζιστικές δυνάμεις του Χίτλερ προχώρησαν σε μαζικούς θανάτους και πολιτών, κυρίως εβραϊκής καταγωγής, το ονομαζόμενο Ολοκαύτωμα, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από τους Γερμανούς του Χίτλερ. Συνολικά δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Κυριάρχησε η πρακτική των βομβαρδισμών βιομηχανικών κέντρων και κατοικημένων περιοχών σε πόλεις της Ευρώπης από τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Συμπεριλαμβάνονται και όσοι σκοτώθηκαν από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τις Η.Π.Α., ως αντίποινα από τη σύναψη συμμαχίας της Ιαπωνίας με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία. 

Το Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων και οι επιθέσεις με ατομικές βόμβες κατατάσσονται συχνά ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι συγκλονιστικός και υπολογίζεται σε 50 έως 85 εκατομμύρια. Τα δεδομένα αυτά έκαναν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία. 

Εδώ και πολλά χρόνια την 9η Μαΐου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αίσθημα υπερηφάνειας και δέος, κρατώντας σφιχτά στα χέρια τους φωτογραφίες προγόνων τους και άλλων συγγενικών τους προσώπων που πολέμησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το επίσημο σύμβολο του εορτασμού της Ημέρας της Νίκης κατά του Ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της Ημέρας της Μνήμης και Συμφιλίωσης είναι η κόκκινη παπαρούνα, η οποία είναι το παγκόσμιο σύμβολο των αξιομνημόνευτων ημερών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Διαβάστε επίσης: 28η Οκτωβρίου 1940 – Το ΟΧΙ των Ελλήνων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This