ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

05 Ιουλίου 2006 | Πτώση Ελικοπτέρου Mil-35P της Εθνικής Φρουράς
Defence Redefined
Published on 05/07/2020 at 22:16

Συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια από το αεροπορικό ατύχημα με ελικόπτερο Μil-35 της Εθνικής Φρουράς το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Επισμηναγού (Ι) Ανδρέα Παπασωζόμενου και του Ρώσου Σμήναρχου Γιούρι Ολέινι.

Ελικόπτερο MIl-35P της Εθνικής Φρουράς (με αρχική βαφή)

Το ελικόπτερο με διακριτικό αριθμό 822 είχε απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο, για να εκτελέσει εκπαιδευτική πτήση στις 05 Ιουλίου 2006 στις 09:12 το πρωί. Στη θέση του κυβερνήτη βρισκόταν ο επισμηναγός Ανδρέας Παπασωζόμενος και στη θέση του συγκυβερνήτη ο Σμήναρχος Γιούρι Ολέινο οποίος ήταν ανώτερος επιθεωρητής/εκπαιδευτής στη Διοίκηση Αεροπορίας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συντρίμια Mil-35P στην περιοχή Αγ. Μαρινούδα Πάφος © ΚΥΠΕ

Δέκα λεπτά μετά την απογείωση, το ελικόπτερο συνετρίβη δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Λεμεσού, στο ύψος του σκυβαλότοπου της περιοχής Αγία Μαρινούδα. Το μοιραίο ελικόπτερο θεάθηκε να κάνει ελιγμούς πάνω από τον
αυτοκινητόδρομο, να παίρνει ύψος και στη συνέχεια να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του πληρώματος.

Επισμηναγός (Ι) Ανδρέας Παπασωζόμενος

Ο Επισμηναγός (Ι) Ανδρέας Παπασωζόμενος γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Αστρομερίτης ενώ η οικογένεια του έχει καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό Κατωκοπιά της περιοχής Μόρφου. Αποφοίτησε από την Σχολή Ικάρων το 1997 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Μνημείο Επισμηναγού (Ι) Ανδρέα Παπασωζόμενου

Στις 13 Δεκεμβρίου 2015 ο τότε Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Επισμηναγού, ο οποίος ανεγέρθηκε στην είσοδο της κοινότητας Αστρομερίτη.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή ελικοπτέρου νατοϊκής δύναμης | Τερματίζονται οι έρευνες, οι 5 αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pin It on Pinterest

Share This