03 Αυγούστου 1977 | 45 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ
Defence Redefined
Published on 03/08/2022 at 15:00

Σαράντα-πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙΙ. 

Ο Μακάριος (κοσμικό όνομα: Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος, Πάνω Παναγιά Πάφου, 13 Αυγούστου 1913 – Λευκωσία, 3 Αυγούστου 1977) ήταν Ελληνοκύπριος κληρικός και πολιτικός που διετέλεσε αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι το θάνατό του και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι το θάνατό του στις 3 Αυγούστου 1977.

Η πρώτη προειδοποίηση για την υγεία του Προέδρου ήρθε στις 3 Απριλίου 1977, όταν υπέστη το πρώτο καρδιακό έμφραγμα. Σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του ένιωσε δεύτερη ενόχληση στο στήθος και οι γιατροί έσπευσαν στην Αρχιεπισκοπή.

Τότε παρουσίασε κοιλιακή μαρμαρυγή και οι γιατροί του έκαναν ηλεκτροσόκ. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για τρεις καρδιακές προσβολές μέσα σε έξι ώρες. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο και η καρδιά του Μακαρίου σταμάτησε να χτυπά στις 5:15 το πρωί της 3ης Αυγούστου 1977. 

Η νεκροψία του Αρχιεπισκόπου διενεργήθηκε επί τόπου στο κρεβάτι του στην Αρχιεπισκοπή γιατί οι προσωπικοί του γιατροί δεν δέχονταν να μεταφερθεί η σορός του στο νεκροτομείο. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Κυπρίων ιατρών έργα», ο γιατρός Λάκης Αναστασιάδης, η νεκροτομή έγινε «με πρωτόγονες και απαράδεκτες νεκροτομικές διεργασίες» για αυτό και δεν κατέστη δυνατή η καταγραφή επίσημης νεκροτομικής έκθεσης.

Ο παθολογοανατόμος που διενήργησε τη νεκροτομή Πάνος Σταυρινός, ανέφερε: «Τα στεφανιαία αγγεία είχαν εκτεταμένες στενώσεις με διάχυτη ασβεστοποίηση και σκλήρυνση τους. Υπήρχε ουλή παλαιού εμφράγματος, αυτού που είχε υποστεί τον Απρίλιο του 1977. Η καρδιά παρουσίαζε υπερτροφία και το βάρος της υπολογίσθηκε – δεν είχαμε την απαραίτητη ζυγαριά για ακριβές μέτρημα- σε περίπου 450 – 480 γραμμάρια. Την καρδιά την αφαίρεσα από τη σορό και τη μετέφερα προσωπικά στο Λονδίνο για περαιτέρω εξετάσεις, κατόπιν οδηγιών του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μιλτιάδη Χριστοδούλου».

Ωστόσο στο Λονδίνο οι εξετάσεις δεν παρουσίασαν κάτι διαφορετικό και η καρδιά επέστρεψε στην Κύπρο. Ταριχεύθηκε και για τα επόμενα 33 χρόνια παρέμεινε στην Αρχιεπισκοπή, όταν το 2010 μεταφέρθηκε στο Θρονί όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Διαβάστε επίσης:  15η Ιουλίου 1974 | Η αρχή για την μεγαλύτερη τραγωδία της Κυπριακής Δημοκρατίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This