ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Χαράλαμπος Μούσκος | Ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε μαχόμενος από Αγγλικά πυρά
Defence Redefined
Published on 15/12/2021 at 18:45

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος πέφτει μαχόμενος από πυρά Άγγλων στρατιωτών και γίνεται ο πρώτος νεκρός αντάρτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Χαράλαμπος Μούσκος καταγόταν από το χωριό Παναγιά της Πάφου όπου και γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1932. Γονείς του ήταν οι Γεώργιος και Αναστασία Μούσκου και είχε έξι αδέλφια. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παναγιάς και το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου.  Μετά από ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα, διορίστηκε διευθυντής του τυπογραφείου της Αρχιεπισκοπής, στο οποίο τυπώνονταν και τα πρώτα φυλλάδια και έντυπα του αγώνα. Παράλληλα δρούσε ως στέλεχος των οργανώσεων νεολαίας ΠΕΟΝ και ΟΧΕΝ. 

Ο Χαράλαμπος Μούσκος, με την έναρξη της ένοπλης δράσης της ΕΟΚΑ, ήταν ένας από τους πέντε πρώτους ομαδάρχες των ομάδων δολιοφθορέων Λευκωσίας και ερχόταν σε άμεση επαφή με τον αρχηγό Διγενή. 

Η ομάδα του, με αρχηγό τον ίδιο, έλαβε ενεργό μέρος το βράδυ της 1ης Απριλίου 1955 σε επίθεση στην Αρχιγραμματεία. Αργότερα προδόθηκε, αλλά διέφυγε τη σύλληψη και βγήκε αντάρτης στα βουνά. Ήταν ο πρώτος που κατέφυγε στο αντάρτικο στον Κύκκο, όπου έφθασαν και άλλοι στη συνέχεια, για να αποτελέσουν την πρώτη ανταρτική ομάδα με την επωνυμία “Ουρανός” και με αρχηγό το Μάρκο Δράκο.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955 ο Χαράλαμπος Μούσκος μαζί με τους συναγωνιστές του ήρωες Μάρκο Δράκο, Ανδρέα Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ και άλλους τέσσερις έστησαν ενέδρα εναντίον Άγγλων στην τοποθεσία Μερσινάκι κοντά στους αρχαίους Σόλους. Στη μάχη που ακολούθησε έπεσε ο Χαράλαμπος Μούσκος και φονεύθηκε ένας Άγγλος στρατιώτης. Είναι ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε σε μάχη. Δίπλα του συνελήφθησαν βαριά τραυματισμένοι οι Ανδρέας Ζάκος και Χαρίλαος Μιχαήλ, ενώ ο Μάρκος Δράκος διέφυγε τραυματισμένος στο κεφάλι. 

Ο Χαράλαμπος Μούσκος, έδωσε την ζωή του για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα στην ηλικία των 23 ετών. Όπως η πλειοψηφία των αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ήταν ένας νέος, ο οποίος προτίμησε να αφήσει πίσω την ομορφιά την νιότης και να δώσει την ζωή του για το ιδανικό της ελευθερίας.

Ακολουθεί ποίημα του Χαράλαμπου Μούσκου προς την αγαπημένη του Αριάδνη, το οποίο βρέθηκε στην τσέπη του ήρωα σε ένα ματωμένο χαρτί στο μέρος της καρδιάς όταν θυσιάστηκε: 

«Δυο αγάπες στη καρδιά μου έχω κλείσει,

η πατρίδα η μια, κι η άλλη εσύ,

δυο αγάπες που με έχετε μεθύσει,

με της δόξας και του πόθου το κρασί.

 

Τώρα όμως που η πατρίδα με γυρεύει

και στον πόλεμο η φωνή της με καλεί,

η αγάπη μου για `κείνη περισσεύει

και σ’ αφήνω, έχε γεια μ’ ένα φιλί.

 

Μη δακρύσεις που σ’ αφήνω

και στον πόλεμο θα πάω,

μη ζηλέψεις που την άλλη

πιο πολύ την αγαπάω.

 

Φίλησέ με δίχως λύπη, διώξε κάθε καρδιοχτύπι,

κάθε πόθο σου τρελό και σαν γνήσια Ελληνίδα

μια και πας για την πατρίδα, με τη νίκη στο καλό».

(Το αυθεντικό σημείωμα, όπως βρέθηκε στο μέρος της καρδίας του ήρωα, ματωμένο). ©Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ

Με πληροφορίες από: Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ

Διαβάστε επίσης: 21 Σεπτεμβρίου 1956 | Απαγχονισμός Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This