ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τυνησία | Μαζικές κινητοποιήσεις 10 χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη – VIDEO
superadmin
Published on 26/07/2021 at 13:45

Αβεβαιότητα επικρατεί στην Τυνησία μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Κάις Σαΐντ να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και να παύσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.

Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, Ρασίντ Γκανούσι, ηγέτης του Ενάχντα κάνει λόγο για «πραξικόπημα» και κάλεσε τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση και διαδήλωσαν στην Τυνησία και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγαζαν καθώς στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και να προχωρά σε συλλήψεις.

Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.

 

O πρόεδρος εξήγγειλε επίσης την άρση της ασυλίας των βουλευτών και υποσχέθηκε ότι θα ασκηθούν διώξεις σε όσους εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μασίσι δεν είχαν αντιδράσει ως αργά το βράδυ της Κυριακής στις αποφάσεις του προέδρου. Μέλη του Ενάχντα είπαν πως δεν γνώριζαν πού βρίσκεται ο επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σάγεντ χθες το απόγευμα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Τυνησίας χθες παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις εν μέσω και της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

To σύστημα υγείας της χώρας έχει υποστεί κορεσμό και τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου. Με σχεδόν 18.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από: euronews.gr, ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Συριακός Εμφύλιος | Το χρονικό της αιματηρής σύρραξης

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This