Με τον κίνδυνο πολλαπλών υβριδικών επιθέσεων σε νευραλγικούς, για τη λειτουργία της Βρετανίας, τομείς αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις από…
Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην υλοποίηση νέων υποδομών που θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της περιοχής συζητήθηκαν στην Τριμερή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11 Απριλίου, στην Ιερουσαλήμ με συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας συζήτησε με τις ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου αντίστοιχα, για τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης η οποία έχει κλιμακωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας -όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: “Με τις ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο συζητήσαμε τρόπους για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Διαβάστε επίσης: Β. Νούλαντ από την Κύπρο | Ο EastMed είναι “πολύ ακριβό, οικονομικά μη βιώσιμο” έργο
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Συζητήσαμε για τα εμβληματικά έργα που προωθούμε στην περιοχή τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας.
Όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αιγύπτου και την κατασκευή νέου σταθμού LNG στην Κύπρο. Τα έργα αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.”
Ισραηλινός πρέσβης για EastMed
Το εθνικό συμφέρον των χωρών της περιοχής είναι εκείνο που θα καθορίσει τις αποφάσεις για έργα όπως ο EastMed, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, εξηγώντας πως το ζήτημα της ενέργειας είναι τώρα πιο κρίσιμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και θα πρέπει άμεσα να διασφαλίσουμε την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Ειδικότερα για τον EastMed, επανέλαβε αυτό που ανέφερε και σε συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών, ότι κυρίαρχο στοιχείο για τις σχετικές αποφάσεις είναι “τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής” και οι χώρες αυτές θα πάρουν “μέσω της δικής τους άμεσης επικοινωνίας -διμερώς, τριμερώς και όχι μόνο- τη σωστή απόφαση για την εξυπηρέτηση του εθνικού τους συμφέροντος”.
Απαντώντας στην κριτική ότι οι αγωγοί είναι έργα χρονοβόρα και κυρίως κοστοβόρα, ο Ισραηλινός πρέσβης σημειώνει πως δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τίποτα και πως στο τέλος “αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της ενεργειακής ποικιλομορφίας στην Ευρώπη και το πώς αυτό εξυπηρετείται καλύτερα”.
Διαβάστε επίσης: Έκτακτο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για την ακρίβεια – Αναφορά για αξιοποίηση εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Νίκος Δένδιας: “Ολοζώντανος” ο αγωγός EastMed
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ο EastMed είναι ολοζώντανος χρησιμοποιώντας την αγγλική έκφραση “alive and kicking”. Υπογράμμισε πως από την αρχή ο όρος ήταν η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος και προσέθεσε πως η Βικτόρια Νούλαντ έθεσε το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας και το θέμα του χρονικού ορίζοντα. Άρα, όπως σημείωσε, η Αμερικανίδα υφυπουργός δεν λέει ότι ο EastMed είναι νεκρός ως έργο, αλλά ότι είναι μη χρήσιμο στη χρονική περίοδο απεξάρτησης.
Εν συνεχεία, παρατήρησε ότι το πονηρό σε όσους λένε ότι ο EastMed είναι νεκρός είναι το γεωπολιτικό επιχείρημα που υποκρύπτεται. Ως προς αυτό, υπογράμμισε, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει τον EuroAsia Interconnector, τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει ακριβώς την ίδια όδευση με τον EastMed και συμπέρανε ότι δεν υφίσταται γεωπολιτικό επιχείρημα εναντίον του EastMed, αλλά οικονομικό επιχείρημα περίσκεψης. Σχολιάζοντας την αναφορά της Αμερικανίδας υφυπουργού υπέρ του LNG, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είναι κατανοητό, καθώς οι ΗΠΑ πουλάνε LNG και συμπλήρωσε πως είναι φυσικό ένας υπουργός των ΗΠΑ να τίθεται υπέρ της πώλησής του.
Παράλληλα, την Παρασκευή, από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Επίτροπος Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν – πέρα από την στήριξη στην ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ- τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της κατασκευής ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και υπέρ της χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
H τροφοδοσία του αγωγού θα γίνεται από δύο πηγές, αφενός από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, αφετέρου με LNG που θα μεταφέρεται από Κύπρο και Ισραήλ, θα υγροποιείται, και στη συνέχεια θα διοχετεύεται μέσω του αγωγού σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Euronews, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: Τριμερής Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα | Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκπαίδευση στην προστασία υποθαλάσσιων υποδομών στο Κέντρο CYCLOPS στην Κύπρο
Στο κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, διοργανώθηκε εκπαίδ.ευση με θέμα την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών…
Κύπρος | Επαναπατρισμός 146 αλλοδαπών σε μια εβδομάδα – Συνολικά 8633 φέτος
Από την αρχή του 2024, μέχρι σήμερα, έχουν επαναπατριστεί/απελαθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας 8.633 πρόσωπα…
BAE Systems | Το πρώτο αυτόνομο extra large υποβρύχιο του Ηνωμένου Βασιλείου για στρατιωτική χρήση – Φωτογραφίες
Η BAE Systems παρουσίασε επιτυχώς έναν νέο τύπο αυτόνομου υποβρυχίου, που αναπτύχθηκε ειδικά για στρατιωτική χρήση.
ΣΣΑΣ | Τελετή Ορκωμοσίας Πρωτοετών – Ένας σπουδαστής από την Κύπρο – Φωτογραφίες
Ορκίστηκαν συνολικά 181 πρωτοετείς σπουδαστές Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Κτηνιατρικού, Φαρμακευτικού, Οικονομικού, Ψυχολογικού και Νομικού…
Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία – Συζήτηση για εξοπλισμούς, ασφάλεια και Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), επισκέφθηκε σε δύο μέρες την Ελλάδα και την Τουρκία…
Κύπρος | Σεμινάριο με 80 στελέχη από 21 κράτη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας
Το σεμινάριο διοργανώνει η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με την Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας…
Συνομιλίες για εκεχειρία στο Λίβανο – Δεκάδες στρατιώτες της χώρας έχασαν την ζωή τους
Είμαστε κοντά σε συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας…
Συνεργασία εταιρειών Τουρκίας και Πακιστάν για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ
Η τουρκική εταιρεία Repkon και η πακιστανική εταιρεία Wah Industries Limited (WIL) υπέγραψαν συμφωνία για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ…