Συνάντηση Ερντογάν και αλ Σίσι στην Τουρκία – Υπογραφή συμφωνιών και κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας
Defence Redefined
Published on 05/09/2024 at 18:02

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συναντήθηκε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επισκέπτεται την Τουρκία μετά από 12 χρόνια.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πληθώρα ζητημάτων, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων σε αρκετούς τομείς.

Κοινή Διακήρυξη

Πραγματοποιήθηκε επίσης το πρώτο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, κατά το οποίο οι δύο πλευρές υπέγραψαν 17 συμφωνίες – μνημόνια συναντίληψης για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, περιβάλλοντος, υψηλής τεχνολογίας, αστικοποίησης, επιχειρήσεων, πολιτικής αεροπορίας, τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, σιδηροδρόμων, πολιτικών ανταγωνισμού, τουρισμού, συνεργασίας των διπλωματικών ακαδημιών καθώς και αναβάθμισης του νομικού πλαισίου που διέπει τις διμερείς σχέσεις ώστε να αναβαθμιστούν οι κοινές προσπάθειες για εμβάθυνση τους. 

Εξέφρασαν επίσης από κοινού την βούληση για αύξηση της αξίας του διμερούς εμπορίου στα 15 δις δολάρια.

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται επίσης πως επαναλαμβάνεται η προθυμία να συνεχιστεί ο πολιτικός και διπλωματικός διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και να διευρυνθεί η κλίμακα των διαβουλεύσεων σε διαφορετικούς τομείς όπως ο στρατιωτικός, η ασφάλεια και οι προξενικές υποθέσεις.

Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της διατήρησης στενής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και η προώθηση του διαλόγου για τις διμερείς σχέσεις, τα κοινά έργα και τις επενδύσεις, καθώς και την υποστήριξη της συνεργασίας στην ενεργειακή μετάβαση, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους. 

Σε ότι αφορά τα ζητήματα των περιφερειακών συγκρούσεων, η κοινή διακήρυξη αναφέρεται εκτεταμένα στο Μεσανατολικό, τονίζοντας τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα καλώντας σε κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και την αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφέρεται επίσης στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Παλαιστινιακή Αρχή. Τέλος αναφέρει πως υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης ενδο-Παλαιστινιακής ενότητας.

Αναφέρεται επίσης στην κοινή δέσμευση για την επίτευξη λύσης στη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναφέρεται επίσης στη σημασία υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. 

Αναφέρει επίσης την υποστήριξη στις πολιτικές διαδικασίες στη Λιβύη ενώ αναφέρεται και στη σημασία της σταθερότητας στο Κέρας της Αφρικής. Τέλος, υπογραμμίζει τη σημασία των διπλωματικών ενεργειών για τερματισμό της σύγκρουσης στο Σουδάν.

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορά στην κοινή ιστορία και τους κοινούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Δήλωσε πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο μεσανατολικό, τονίζοντας πως στις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης που έχει αναλάβει η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ, συμβάλει και η Τουρκία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Μυστικές Υπηρεσίες της (MIT).  

Δηλώσεις αλ Σίσι

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι κρίσεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και ο κόσμος σήμερα επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη στενού συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, αναφέρθηκε στην κοινή πεποίθηση για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. 

Αναφορικά με τη Λιβύη, ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στη Λιβύη και συμφωνήσαν να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών ας οργάνων προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη. Τόνισε πως επανέλαβαν την ανάγκη να κλείσουν το κεφάλαιο αυτής της παρατεταμένης κρίσης με τη διεξαγωγή ταυτόχρονων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αποσύροντας παράνομες ξένες δυνάμεις και μισθοφόρους από τη χώρα και τερματίζοντας το φαινόμενο των ένοπλων πολιτοφυλακών, επιτρέποντας έτσι στη Λιβύη να ξεπεράσει τη διαίρεση και να επιτύχει διαρκή ασφάλεια και σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This