Στήριξη από τις ΗΠΑ στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας
Defence Redefined
Published on 09/09/2024 at 20:03

*Χρίστος Λοΐζου

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει την στήριξη τους στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector, τονίζοντας μάλιστα την γεωπολιτική αξία του έργου για την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Ντ. Φίσερ (Julie Davis Fisher), μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη (Economist Metropolitan Summit) στις 6 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Κύπρος είναι απομονωμένη ηλεκτρικά και αναφερόμενη στο καλώδιο του έργου Great Sea Interconnector τόνισε την γεωπολιτική σημασία του έργου και πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Κύπρος με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας. Ανέφερε επίσης πως η Κύπρος έχει ταλαιπωρηθεί για αρκετό καιρό με μεγάλα ενεργειακά έργα και συμπλήρωσε πως τώρα είναι η ώρα να γίνει σωστά γιατί αυτές οι ευκαιρίες θα περάσουν και η Κύπρος θα μείνει πίσω. 

Αναφερόμενη στα θετικά που θα λάβει η Κύπρος από μια αξιόπιστη ηλεκτρική διασύνδεση, η πρέσβειρα των ΗΠΑ δήλωσε πως θα μπορεί να ελκύσει νέες τεχνολογίες και συμπλήρωσε πως η Κύπρος έχει μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία για πολλούς λόγους, κάποιοι από τους οποίους έχουν να κάνουν με τις περιφερειακές δυναμικές. Αναφερόμενη στον ρόλο των ΗΠΑ, ανέφερε πως δεν υπάρχει εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών αλλά οι ΗΠΑ στοχεύουν στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια περιοχή που δεν υπάρχει αρκετή τονίζοντας τη σημασία της Κύπρου για τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Η διασφάλιση της ασφάλειας της παροχής, είναι σημαντική για την Κύπρο και τους πολίτες της και επανέλαβε πως τώρα είναι η στιγμή γιατί αν περάσει αυτή η ευκαιρία, η Κύπρος θα συνεχίσει να καίει μαζούτ και θα μείνει πίσω και από την πράσινη μετάβαση.

Ο  Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε στο έργο του Great Sea Interconnector και τόνισε πως τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, θα συμβάλει στη συνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου και στη μεταφορά πράσινης ενέργειας ενώ τόνισε την γενικότερη στήριξη των ΗΠΑ σε ενεργειακά έργα στην περιοχή.

Ο  Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, αναφέρθηκε για το θέμα του Great Sea Interconnector και στο 8ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (8th Southeastern Europe Energy Forum – SEEF2024) στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε πως το έργο είναι μια προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που μοιράζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε πως με διαρκή πολιτική υποστήριξη και ακλόνητη δέσμευση για την ολοκλήρωσή αυτών των έργων, μπορούμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σχολίασε θετικά την στάση των ΗΠΑ, καθώς σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτήθηλε αν υπάρχει προοπτική για εμπλοκή από πλευράς αμερικανικών εταιρειών στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα, απαντώντας πως: «Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Άλλωστε, αυτό το οποίο πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, και αυτό έχει σαφώς αντίκρισμα και στις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει Κυπριακή Δημοκρατία σε τέτοιου είδους έργα. Είναι μια παράμετρος. Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε το ποιοι θα επιδείξουν ενδιαφέρον ή πόσο αυτό το ενδιαφέρον θα προχωρήσει.»

Πρόσθεσε ότι «επιδίωξη της Λευκωσίας είναι σε όλα αυτά τα έργα στρατηγικού ενδιαφέροντος να υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και από χώρες. Και ασφαλώς μια χώρα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το να εκφράζει τη στήριξή της είναι ψήφος εμπιστοσύνης και στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία». 

*Φωτογραφία από: ΑΔΜΗΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Κυπριακή Δημοκρατία | Κοινή δήλωση σχετικά με την υπογραφή Οδικού Χάρτη με την αμυντική συνεργασία για την περίοδο 2024 – 2029 – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This