ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

“Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί”, τονίζει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Με ανάρτησή της στο facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει: “Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας”.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι “αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες” και επισημαίνει ότι “Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες”.
Το χρονικό
Η περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας είχε αναπτύξει ισχυρή αντιστασιακή δράση, ήδη από τις αρχές του 1943.
Στη Μάχη της Κερπινής στις 17 Οκτωβρίου 1943, η νίκη των ανταρτών ήταν μεγάλη. Το EΛΑΣ είχε αιχμαλωτίσει και εκτελέσει περίπου 80 Γερμανούς στρατιώτες. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για την φρικαλεότητα που ακολούθησε.
Ο γερμανικός στρατός της Βέρμαχτ άρχισε να ανησυχεί για το επαναστατικό κλίμα, το οποίο ενδυναμωνόταν συνεχώς και θέλησε να το περιορίσει με μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση που θα περιλάμβανε βομβαρδισμούς, πυρπολήσεις και εκτελέσεις.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα, αφού προηγουμένως είχαν κάψει λεηλατήσει και καταστρέψει ολοκληρωτικά τα γειτονικά χωριά που συναντούσαν στο δρόμο τους.
Ρογοί, Κερπινή, Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Κάλανο, Βλασία, Μάνεσι Σαραδί, Μάζι, και άλλα χωριά, καθώς και η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και Μονή Ομπλού, τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέτρησαν πολλούς νεκρούς.
Αρκετοί κάτοικοι των Καλαβρύτων, είχαν εγκαταλείψει το χωριό από φόβο για τα αντίποινα. Οι Γερμανοί τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα πειραχτεί κανείς με το Γερμανό διοικητή Εμπερσμπέργκερ να δίνει το λόγο της στρατιωτικής του τιμής για να κατευνάσει τους ανήσυχους και φοβισμένους ντόπιους.
Μάλιστα για να φανούν πιο πιστικοί πυρπόλησαν μόνο τα σπίτια των ανταρτών και περιορίστηκαν στην αναζήτηση Γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.
Διαβάστε επίσης: 48 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο
Στις 12 Δεκεμβρίου οι Ναζί “ετοίμαζαν την αναχώρησή τους”.
Όμως στις 13 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί, κατέφθασε στα Καλάβρυτα δύναμη του τακτικού γερμανικού στρατού. Οι καμπάνες της εκκλησίας ήχησαν και οι αξιωματικοί διέταξαν όλους τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης, έχοντας μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας.
Εκεί έγινε ο διαχωρισμός με τα γυναικόπαιδα να παραμένουν στο σχολείο, ενώ όλος ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας άνω των 14 χρονών οδηγήθηκε σε ομάδες στην κοντινή Ράχη του Καπή (στο “χωράφι του Καπή”).
Το χωράφι αυτό ήταν μια επικλινής τοποθεσία σε σχήμα αμφιθεάτρου από το οποίο κανείς δεν μπορούσε να γλιτώσει, ενώ παράλληλα είχε πλήρη θέα της πυρπόλησης και καταστροφής των περιουσιών και των σπιτιών του χωριού.
Αργότερα μέσα στη μέρα, ριπές πολυβόλων έριχναν στο έδαφος τα άψυχα σώματα των άτυχων Καλαβρυτινών. Την ώρα που οι άντρες έπεφταν νεκροί, τα γυναικόπαιδα παγιδεύτηκαν στο δημοτικό σχολείο, το οποίο είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Ο καπνός που έπνιγε την ατμόσφαιρα τους έδωσε τη δύναμη να σπάσουν την πόρτα για να μπορέσουν να ξεφύγουν.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της “Επιχείρησης Καλάβρυτα”, οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές. Μόλις 13 άνθρωποι από τους 800 που οδηγήθηκαν στη Ράχη του Καπή σώθηκαν από τις ριπές, προστατευμένοι από τα σώματα των νεκρών συντοπιτών τους.
Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη.
Με πληροφορίες από: euronews.gr, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: Η νέα γερμανική κυβέρνηση και το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών στην Ελλάδα
Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι θέμα εθνικό, ευρωπαϊκό και πανανθρώπινο…
STEN | Το υποπολυβόλο που κατασκεύασε με επιτυχία η ΕΟΚΑ
Το περιοδικό “ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ” στο τεύχος με 78 της 8ης Απριλίου 1960, δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα για την κατασκευή του “κυπριακού” Sten…
1η Απριλίου 1955 | Για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα – Ο ωραιότερος αγώνας
Την 1η Απριλίου 1955, αρχίζει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου για Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών…
Η αντίστροφη μέτρηση για τη DEFEA – Defence Exhibition Athens 2025 ξεκίνησε!
Η κορυφαία διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας έρχεται στις 6-8 Μαΐου 2025 στο Metropolitan Expo Athens…
Virtus | Πρεμιέρα για το VTOL Περιφερόμενο Πυρομαχικό τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Start-Up Stark
Η ευρωπαϊκή start-up άμυνας Stark παρουσίασε το Virtus, το πρώτο της περιφερόμενο πυρομαχικό με δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL)…
ΥΠΑΜ | Η Νέα Εφεδρεία και ο Θεσμός του Ενεργού Πολίτη-Οπλίτη
Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αίθουσα…
Ινδία – Πακιστάν | Νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο χωρών
Πυρά αντήλλαξαν οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες στο Κασμίρ τα…
Εσθονία | Αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5,4% του ΑΕΠ
Η Εσθονία ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας…
Λιμενικό Σώμα | Εντοπισμός 56 αλλοδαπών στην Κάρπαθο
Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα ιδιωτικό σκάφος εντόπισαν συνολικά 56 αλλοδαπούς, καλά στην υγεία τους…
0 Σχόλια