ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Άντης Λοίζου*

Published on 01/08/2020 at 17:50

H Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) είναι συνεχώς απειλούμενη και προκαλούμενη από την επιθετική και ισχυρή Τουρκία, η οποία από την ατονία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) το 2002 έχει πλήρως εκτραχυνθεί.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της Τουρκίας πρέπει η ΚΔ να θέσει σειρά προτεραιοτήτων τις οποίες να υλοποιήσει ανάλογα με τη σοβαρότητα μιας εκάστης. Πολλά ακούστηκαν από διάφορους αναλυτές στρατιωτικούς και μη, από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως και πολλά γράφτηκαν στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο περί της ΕΦ και των τρόπων επίλυσης των προβλημάτων της.

Για να προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε την ύπαρξη τους.

Ποια είναι η πολιτικοστρατιωτική πραγματικότητα σήμερα; Είναι τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, ήτοι, η κατοχή του 37 τοις εκατό του εδάφους της ΚΔ με ότι αυτό συνεπάγεται, ο εποικισμός, η συνεχής ενίσχυση και αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία μέσω του κατοχικού στρατού και του ψευδοκράτους, οι συνεχείς προκλήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΑΟΖ και στο FIR της ΚΔ και στην Νεκρή Ζώνη από τις Κατοχικές Δυνάμεις κά.

Δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι παράλληλα εκδηλωνόμενες απειλές και προκλήσεις προς την Ελλάδα, δεδομένου όμως ότι η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να έχει ταυτόχρονα πόλεμο στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, γιατί η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτήν.

Από την άλλη πλευρά σε ένα τέτοιο πόλεμο με τρία μέτωπα είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αν ενισχύσει την Κύπρο με πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία θα εξασθενήσει στα άλλα δύο μέτωπα, ενώ μη ενισχύοντας την Κύπρο θα επιτύχει αποφασιστικά κτυπήματα στην Τουρκία. Αυταπόδεικτα η Κύπρος είναι ο αδύνατος κρίκος στον οποίον η Τουρκία με την σημερινή στρατιωτική κατάσταση μπορεί να επιβληθεί στρατιωτικά, καθ’ ότι η Κύπρος στερείται πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκική Πολιτική εν συντομία (Χάρτες)

Πρώτιστο μέλημα της ΚΔ πρέπει να είναι η ενίσχυση της ΕΦ ώστε να καταστεί αφ’ εαυτής δύναμη αποτροπής και αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί με τις κατωτέρω ενέργειες:

  1. Αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού της ΕΦ με αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψή επιπλέον ΣΥΟΠ.
  2. Ενσωμάτωση στην ΕΦ του προσωπικού της που έχει διατεθεί στην αστυνομία και εκτελεί  μη στρατιωτικά καθήκοντα.
  3. Ενίσχυση του οπλοστασίου της ΕΦ με αγορά όπλων (πολλαπλασιαστές ισχύος, επιθετικά ελικόπτερα, συγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων) και αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. 
  4. Επάνδρωση όλων των φυλακίων της ΕΦ στην ΓΚΠ ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα επάνδρωσης όλων των θέσεων μάχης της ΕΦ και αποφυγή στα πλαίσια του δυνατού του στοιχείου του αιφνιδιασμού από τις ΤΔΚ οι οποίες βρίσκονται στο 110 τοις εκατό της σύνθεσης τους και είναι διατεταγμένες επιθετικά με σύγχρονο αυτοκινούμενο πυροβολικό ταγμένο σε προωθημένες θέσεις.
  5. Κτίσιμο Πολεμικού Ναυτικού με εξοπλισμένα πλοία επιφανείας, μικρά υποβρύχια και εξοπλισμός της Πολεμικής Αεροπορίας με σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη. Αυτοί οι εξοπλισμοί προυποθέτουν αναβάθμιση των αεροδρομίων και των ναυτικών βάσεων, όπως γνωρίζουν κάλλιστα οι τεχνοκράτες αξιωματικοί αυτών των δύο κλάδων.
  6. Σύναψη στρατιωτικών αμυντικών συμμαχιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
  7. Διαβήματα από την ΚΔ προς το Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ περιφρονώντας το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.

Είναι η ώρα που η Κυβέρνηση της ΚΔ επιβάλλεται να επικεντρωθεί και να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ΕΦ σε ουσιαστική (όχι στα λόγια) δύναμη αποτροπής.

Σήμερα η Κύπρος είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος στην περιοχή και δέχεται τις μεγαλύτερες προκλήσεις και απειλές από την προκλητική Τουρκία η οποία κάνει ότι θέλει στην Κυπριακή ΑΟΖ περιφρονώντας  το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και γι’ αυτό επιβάλλεται όπως η ΚΔ ενεργήσει ψύχραιμα και τάχιστα ώστε να μην αιφνιδιαστεί και να υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Την καταστροφή του 1974 την χρεώθηκε η προδοσία της χούντας, σήμερα υπάρχει δημοκρατία.

*Συνταγματάρχης Ε.Α

Διαβάστε επίσης: 

H Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς | Infographics

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This