Παλαιστίνη | Επίσημη αναγνώριση από τρεις χώρες
Defence Redefined
Published on 28/05/2024 at 17:20

Αναγνώρισαν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, μια απόφαση όμως που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε λέγοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η Χαμάς. 

Ταυτόχρονα, σήμερα συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη σκιά της αιματηρής επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα. 

Τα τρία ευρωπαϊκά έθνη λένε ότι η απόφασή τους ορόσημο είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή και ήδη προκάλεσε ταχεία καταδίκη από το Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του διέταξε την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του από αυτές τις χώρες.

Να σημειωθεί ότι, πάνω από 140 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν επισημοποιήσει την αναγνώρισή του παλαιστινιακού κράτους. Αλλά μόνο μερικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεταξύ αυτών. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις 10 Μαΐου, μια μη δεσμευτική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε τη συντριπτική διεθνή υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αφήνοντας τις ΗΠΑ και μερικούς από τους συμμάχους του Ισραήλ απομονωμένους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μόνο μέσω μιας διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Διάσκεψη για τη Γάζα | Τα πέντε στάδια της κυπριακής πρωτοβουλίας “Αμάλθεια”

Η ισπανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος σήμερα όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Από την πλευρά της η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και σκοπεύει να αναπτύξει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Δουβλίνου και της Ραμάλα. Η Ιρλανδία θα διορίσει έναν πρεσβευτή στο κράτος της Παλαιστίνης και μια ιρλανδική πρεσβεία, με έδρα τη Ραμάλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη σχέση μεταξύ Νορβηγίας και Παλαιστίνης. Την ίδια ώρα, η σλοβενική κυβέρνηση θα εξετάσει μια αντίστοιχη πρόταση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Η αναγνώριση αυτή συμβολίζει την τεράστια πίεση που δέχεται το Ισραήλ μετά από επτά μήνες πολέμου στη Γάζα, ενός πολέμου που προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση και σκότωσε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους από τις 7 Οκτωβρίου. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα.

Με πληροφορίες από: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Γάζα | Ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This