Ουκρανία | Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Σολεντάρ παραδέχεται το Κίεβο
Defence Redefined
Published on 27/01/2023 at 11:39

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι εγκατέλειψε την πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δύο εβδομάδες αφότου η Μόσχα είχε ανακοινώσει την κατάληψή της.

Έπειτα από μήνες δύσκολων μαχών (…) οι ουκρανικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν προκειμένου να αναδιπλωθούν σε θέσεις που είχαν προετοιμάσει, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ανατολικής ζώνης Σέρχιι Τσερεβάτι, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει πότε πραγματοποιήθηκε η υποχώρηση αυτή.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner που φέρεται να πρωτοστάτησε στην επίθεση στη Σολεντάρ ανακοίνωσε την κατάληψη της την 11η Ιανουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν την πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους.

Η κατάληψη της Σολεντάρ αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία του ρωσικού στρατού έπειτα από μήνες. Προηγήθηκε σειρά ηττών και αναδιπλώσεων στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο.

Η Ρωσία, διαθέτοντας αριθμητική υπεροχή, εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις της στην περιφέρεια Ντονιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε χθες Τετάρτη η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνια Μαλιάρ, μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις δυτικών ηγετών περί παραδόσεων αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Η πόλη Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας για τη συνολική κξατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 M1 Abrams και η Γερμανία 14 Leopard 2 – Αντιδράσεις από τη Μόσχα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This