Ουκρανία | Το Κίεβο απελευθέρωσε νέους οικισμούς – Στο στόχαστρο η περικύκλωση της Λίμαν – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 23/09/2022 at 13:02

Μετά την επιτυχή ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό Χάρκοβο, ο ουκρανικός στρατός (ZSU), έχει διασχίσει από πολλά σημεία τον ποταμό Οσκίλ, με προδριαγραφόμενο στόχο, την τελική απελευθέρωση ολόκληρης της επαρχίας του Χαρκόβου, την περικύκλωση της πόλης Λίμαν αλλά και την διάσπαση της νέας ρωσικής γραμμής άμυνας, που θα του επιτρέψει να απειλήσει με νέα επιχείρηση την επαρχία της Λουχάνσκ. 

@War_Mapper 

Ανάμεσα στους ουκρανικούς στόχους, είναι και η αποσυμφόρηση της ουκρανικής άμυνας στο Ντονέτσκ, στο μοναδικό μέτωπο, το οποίο ο ρωσικός στρατός διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να προσεγγίσουν τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίβκα, δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία είναι καλά οχυρωμένα με γραμμές άμυνας από το 2014. 

 @War_Mapper  

Στην επαρχία της Χερσώνας, οι Ουκρανοί αντεπιτίθονται σε τρεις κατευθύνσεις. Από τα βόρεια προς το χωριό Μπιλγιαιφκα, από τα δυτικά προσπαθούν να επεκτίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις, τον θύλακα που δημιούργησαν όταν διέσχησαν τον ποταμό Ινούλετς στα τέλη Αυγούστου, και από τα νότια, μετά την ανακατάληψη της Ολεξαντρίφκας οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθονται προς την πόλη της Χερσώνας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν μόνο δύο οδικές αρτηρίες / γέφυρες που επέτρεπαν την διέλευση οχημάτων δυτικά του ποταμού Δνείπερου, οι οποίες εδώ και εβδομάδες γίνονται στόχος των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, με αποτέλεσμα την μερική καταστροφή τους. 

 @War_Mapper

Ξεκίνησαν τα ψευδο-δημοψηφίσματα…

Στον απόηχο της επιτυχής ουκρανικής αντεπίθεσης, η Μόσχα επιταχύνει τις ενέργειες της για την προσάρτηση των ουκρανικών κατεχομένων εδαφών. 

Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδο-δημοψήφισμα».

Η διαδικασία, αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ Σεργκέι Χαϊντάι υποστήριξε σε μια ανάρτησή του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαναγκάζουν τους κατοίκους των υπό ρωσική κατοχή περιοχών να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα τους απαγορεύουν να απομακρυνθούν από την περιοχή μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου.

Οι ψήφοι, σύμφωνα με τον Guardian, θα συγκεντρώνονταν από επιλεγμένα άτομα των ρωσικών αρχών, τα οποία θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.

Απελευθέρωση αιχμαλώτων του Τάγματος Αζόφ 

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στη ρωσική κοινή γνώμη η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, κατά την οποία απελευθερώθηκαν από τις ρωσικές φυλακές, τα ηγετικά στελέχη του Τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζονταν την Μαριούπολη. 

Βάσει των όρων της συμφωνίας, 215 Ουκρανοί, οι περισσότεροι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μετά την πτώση της Μαριούπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι την, Τετάρτη (21/09). Από την πλευρά της η Ουκρανία έστειλε πίσω στη Ρωσία 55 Ρώσους και Ουκρανούς που πρόσκεινται στη Μόσχα.

Επιπλέον, δέκα αλλοδαποί μισθοφόροι της Λεγεώνας των Ξένων που πολεμούσαν στις τάξεις του Ουκρανικού Στρατού, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι έπειτα από μεσολάβηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι πέντε υψηλόβαθμοι διοικητές του Τάγματος Αζόφ που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο και ο αναπληρωτής του Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, μέλη και οι δύο του Τάγματος Αζόφ, που διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της μάχης στη Μαριούπολη, και έχει αποθεωθεί στην Ουκρανία.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης ο Σέρχιι Βολίνσκι, διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, ο οποίος τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο από εκεί όπου είχαν ταμπουρωθεί οι μαχητές σε οχυρά καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. 

Οι τρεις άνδρες συνέδραμαν στην ηγεσία της αντίστασης που κράτησε αρκετές εβδομάδες προτού εκείνοι και εκατοντάδες μαχητές του Αζόφ παραδοθούν τον Μάιο σε υποστηριζόμενες από τους Ρώσους δυνάμεις.

Οι αλλοδαποί που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνουν δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούνιο αφού αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία. Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, ένας Κροάτης και ένας Σουηδός υπήκοος.

Μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν από την Ουκρανία είναι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο ηγέτης του εκτός νόμου φιλορωσικού κόμματος που αντιμετώπιζε κατηγορίες για προδοσία.

Η μερική επιστράτευση… 

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Οι Μοσχοβίτες που θα επιστρατευθούν θα παίρνουν 50.000 ρούβλια μηνιαίως (844,2 ευρώ), με την αποζημίωση θανάτου να ανέρχεται στα τρία εκατ. ρούβλια (50.653 ευρώ). Σε περίπτωση που τραυματιστούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων.

Διαβάστε επίσης: Βλαντιμίρ Πούτιν | Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση σε διάγγελμα του

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This