Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη…
Ήταν πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με πρόφαση την αποναζιστικοποίηση της χώρας αλλά και του ολοκληρωτικού αφοπλισμού της, σενάρια τα οποία οι Ρωσικές Αρχές εκτιμούσαν ότι δεν θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες πόσο μάλλον μήνες.
Η σύγκρουση συμπλήρωσε ήδη τρεις μήνες με τη Ρωσία να φαίνεται ότι έχει παγιωθεί σε έναν πόλεμο φθοράς χωρίς τέλος και με μη ικανοποιητικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, καθώς δεν υπήρξε ούτε γρήγορη επικράτηση ούτε ευρεία κατάληψη εδαφών που θα επέτρεπε στη Μόσχα να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα.
Αντίθετα, τα ρωσικά στρατεύματα αποκρούστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων εν μέσω σκληρής ουκρανικής άμυνας, όπου κομβόι ρωσικών οχημάτων έμοιαζαν ακινητοποιημένα σε αυτοκινητόδρομους και τα στρατεύματα ξέμειναν από προμήθειες και κατά συνέπεια γίνονταν ευκολότεροι στόχοι για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή, η Ρωσία αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στην Πρωτεύουσα απέσυρε τα στρατεύματά της από περιοχές κοντά στο Κίεβο, μετατοπίζοντας την προσοχή της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Αντί, λοιπόν, για μια μαζική εκστρατεία στα ανατολικά, το Κρεμλίνο επέλεξε μια σειρά τακτικών μίνι-επιθέσεων εκεί, με στόχο να κερδίσει σταθερά έδαφος και σταδιακά να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σίγουρα, η Ρωσία έχει καταλάβει σημαντικά κομμάτια εδάφους γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία κυρίευσε και προσάρτησε η Μόσχα πριν από οκτώ χρόνια, ενώ παράλληλα κατάφερε επίσης να αποκόψει εντελώς την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα, εξασφαλίζοντας τελικά τον πλήρη έλεγχο του βασικού λιμανιού της Μαριούπολης.
Η πολιορκία της Μαριούπολης επέφερε τελικά την πτώση της μετά από μια πολυήμερη πολιορκία, η οποία στέρησε ορισμένα από τα στρατεύματά της Ρωσίας σε άλλα πεδία μάχης.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Η ανασκόπηση της σύγκρουσης 20 μέρες μετά
Κάθε μέρα, το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς, προσπαθώντας να σπάσει τις γραμμές άμυνας, αλλά η επίθεση στα ανατολικά φαίνεται να μην έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, καθώς τα δυτικά όπλα ρέουν ασταμάτητα στην Ουκρανία, ενισχύοντας σημαντικά τον στρατό των αμυνομένων.
Οι Ρωσικές δυνάμεις στην υπόψη περιοχή έχουν σημειώσει μόνο σποραδικά κέρδη, αντανακλώντας ξεκάθαρα τόσο τον ανεπαρκή αριθμό των στρατευμάτων της Ρωσίας για το μέγεθος της σύγκρουσης όσο και την δυναμική της ουκρανικής αντίστασης.
Σε άλλα σημεία της Ουκρανικής επικράτειας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεθοδικά στοχεύσει δυτικές αποστολές όπλων, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και ζωτικής σημασίας υποδομές με πυραύλους πλεύσης (cruise) και αεροπορικές επιδρομές, με την ελπίδα να αποδυναμώσουν τη στρατιωτική δυνατότητα του Κιέβου.
Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι εξακολουθεί να έχει έναν πιο φιλόδοξο στόχο – να αποκόψει την Ουκρανία από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τα ρουμανικά σύνορα. Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε, επίσης, στη Μόσχα να οικοδομήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, όπου κι εκεί βρίσκονται μόνιμα ορισμένα ρωσικά στρατεύματα.
Η Μόσχα φαίνεται να γνωρίζει ωστόσο ότι αυτός ο στόχος δεν είναι επί του παρόντος εφικτός με τις περιορισμένες δυνάμεις που διαθέτει, καθώς δεν κατάφερε να προελάσει προς την Οδησσό χάρη στην αντίσταση στο Μικολάιβ.
Η έλλειψη πόρων έγινε ακόμη πιο έντονη την περασμένη εβδομάδα από μια απότομη ρωσική απόσυρση από περιοχές κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που είχε βομβαρδιστεί από την έναρξη του πολέμου.
Η Ουκρανία από την πλευρά της, συνεχίζει να δέχεται με σταθερή ροή δυτικά όπλα, ενώ ελπίζει να λάβει ακόμη πιο σύγχρονο και βαρύτερο οπλισμό. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα ότι η απώθηση των Ρώσων στις θέσεις που κατείχαν πριν από την εισβολή θα αντιπροσώπευε μια νίκη, αλλά ορισμένοι από τους βοηθούς του διακήρυξαν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους.
Ο Μικάιλο Ποντόλιακ είπε ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός “μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να παραδώσει πλήρως τα κατεχόμενα εδάφη” – μια τολμηρή δήλωση που φαίνεται να αντανακλά τις ελπίδες για ανάκτηση του Ντονμπάς και της Κριμαίας.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία | Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων – Συνεχίζονται οι συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης
Οι απώλειες σε προσωπικό και υλικό
Οι Δυτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους ότι πολλές χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν ότι οι απώλειες Ουκρανών στρατιωτών είναι εμφανώς λιγότερες.
“Δεν ξέρουμε πολλά για το ποσοστό απωλειών των ουκρανικών δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε τίποτα”. συνόψισε ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός στο αμερικανικό ινστιτούτο μελετών CNA.
Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο εν μέσω του πολέμου, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι πολλοί φειδωλοί στα στοιχεία που ανακοινώνουν για τις απώλειες ζωών. Και τα επίσημα στοιχεία, που είναι αδύνατον να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές, είναι προφανώς υποτιμημένα, για λόγους προπαγάνδας.
Σε κάθε περίπτωση, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του ενημέρωση, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί τις εξής απώλειες από 24.02 έως 31.05:
- Προσωπικό: περίπου 30.650
- Κύρια Άρματα Μάχης: 1367
- APV: 3322
- Συστήματα πυροβολικού: 655
- MLRS: 209
- Αντιαεροπορικά συστήματα: 93
- Μαχητικά αεροσκάφη: 209
- Ελικόπτερα: 174
- UAV: 523
- Πύραυλοι πλεύσης (cruise): 122
- Πολεμικά πλοία: 13
- Οχήματα και δεξαμενές καυσίμων: 2286
- Ειδικός εξοπλισμός: 48
Από την άλλη πλευρά, για το ίδιο χρονικό διάστημα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του ενημέρωση, ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί τις εξής απώλειες:
- Μαχητικά αεροσκάφη: 184
- Προσωπικό: περίπου 25.000
- Ελικόπτερα: 128
- UAVs: 1.070
- Αντιαεροπορικά / αντιπυραυλικά συστήματα: 325,
- Κύρια Άρματα Μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα: 3.342
- MLRS: 454
- Συστήματα πυροβολικό: 1.738
- Οχήματα ειδικών επιχειρήσεων: 3311
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υιοθετήσει έναν τρόπο δράσης που παραπέμπει περισσότερο σε αντάρτικο υψηλής τεχνολογίας παρά σε συμβατική σύγκρουση, για να αποφύγουν τη δύναμη πυρός των Ρώσων.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Η Ρωσία ισχυρίζεται πως η πρώτη φάση της “ειδικής επιχείρησης” ολοκληρώνεται
Επί του παρόντος, η ουκρανική ηγεσία προετοιμάζεται για δύσκολες εβδομάδες καθώς η ρωσική πολεμική μηχανή εξαπολύει νέες σκληρότερες επιθέσεις και ισοπεδώνει το Σεβεροντονέτσκ μετατρέποντάς το σε νέα Μαριούπολη. H πτώση της πόλης θα δώσει στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ και ουσιαστικά ένα σημαντικό έρεισμα στη μάχη στο ανατολικό μέτωπο.
Περικυκλωμένες από τρεις πλευρές, οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται αλλά οι απώλειες αυξάνονται καθημερινά και το ηθικό τους κλονίζεται. Στους 3 μήνες πολέμου και μετά από χιλιάδες θανάτους, η ρωσική κατοχή έχει επεκταθεί στο 20% της ουκρανικής επικράτειας και έχοντας πλέον ενώσει εδάφη από την Κριμαία μέχρι το Ντονμπάς υπάρχει φόβος ότι δεν πρόκειται να τα διαπραγματευτεί.
Καθώς η Ουκρανία μπαίνει στον τέταρτο μήνα του πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγκάστηκε να περιοριστεί στα νότια και ανατολικά λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των τεράστιων προβλημάτων του ρωσικού στρατού, ιδίως σε θέματα Επιμελητείας και Τακτικής, ενώ με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αποκαλύφθηκαν θηριωδίες με τους μαζικούς τάφους και τις εκτελέσεις.
Καταλήγοντας, λοιπόν, 100 σχεδόν μέρες από τη ρωσική εισβολή έχουμε ένα τραγικό απολογισμό ενός πολέμου, χωρίς ορατό τέλος καθώς από την μια βαθαίνει το στρατηγικό αδιέξοδο για το Κρεμλίνο και από την άλλη η Ουκρανία δεν δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει την όποια παραχώρηση εδαφών.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Κατάθεση σχεδίου ειρήνευσης στον ΟΗΕ από την Ιταλία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Κίνα | Εικόνες νέων πρωτότυπων μαχητικών αεροσκαφών stealth έκτης γενιάς
Θολές εικόνες δύο φαινομενικά καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών με stealth χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο στην Κίνα χθες…
27 Δεκεμβρίου 2023 | Έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας
Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος…
Ουκρανία | Ο νέος πύραυλος Trembita στο προσκήνιο
H Ουκρανία αναπτύσσει ένα νέο πυραυλικό σύστημα πλεύσης, ονόματι Trembita, το οποίο θα δύναται να επιφέρει δυνατότητες κρούσης…
Υπογραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας για το 2025
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, υπεγράφησαν στο ΓΕΕΘΑ το «Κοινό Σχέδιο δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας»…
Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χούθι – Βομβαρδισμοί και πλήγματα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…