Ουκρανία | Αναβαθμίστηκαν με ERA τα Πολωνικά T-72M1
Defence Redefined
Published on 21/05/2022 at 19:15

Οπτικό υλικό που εμφανίστηκε σε δεκάδες λογαριασμούς στο Telegram, την 16η Μαΐου, παρουσιάζει τα άρματα μάχης T-72M1, που παραχώρησε η Πολωνία στην Ουκρανία να είναι αναβαθμισμένα με ενεργή θωράκιση ERA (Explosive Reactive Armor).

Η Πολωνία υπενθυμίζεται ότι παρείχε στην Ουκρανία, περισσότερα από 200 άρματα μάχης Τ-72 διαφόρων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων T-72M1 και T-72M1R.

Η ενεργή θωράκιση (η οποία δεν είναι το ίδιο με το σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας) τύπου ERA, είναι ένας τύπος θωράκισης οχήματος που σχεδιάστηκε στο εξουδετερώνει το αποτέλεσμα από την πρόσκρουση ενός αντιαρματικού πυραύλου, έτσι ώστε να μειώνεται η ζημιά που προκαλείται στο όχημα που προστατεύει και να αποφεύγεται η διάτρηση του. 

Συγκεκριμένα η ενεργή θωράκιση φέρει εκρηκτικό γέμισμα το οποίο είναι ανάμεσα σε μεταλλικές πλάκες και εκρήγνυται όταν έρθει όταν χτυπηθεί από την εισερχόμενη απειλή. Σε περίπτωση που το εισερχόμενο βλήμα είναι κοίλου γεμίσματος τότε τα θραύσματα από την έκρηξης της θωράκισης με εκρηκτικό γέμισμα θα επηρεάσουν τον πίδακα υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας (jet penetrator) ο οποίος διαπερνά την θωράκιση χάλυβα πάχους αρκετών χιλιοστών. Σε περίπτωση πρόσκρουσης βλήματος υψηλής κινητικής ενέργειας τα θραύσματα από την ενεργή θωράκιση χτυπούν την μεταλλική ράβδο διάτρησης του εισερχόμενου βλήματος.

O πυργίσκος του T-72 έχει συμβατική χυτή θωράκιση χάλυβα με μέγιστο πάχος 280 χιλ., το πρόσθιο μέρος έχει θωράκιση πάχους περίπου 80 χιλ. ενώ τα πλαινά είναι από μια  στρωματοποιημένη θωράκιση πάχους 200 χιλ, η οποία είναι κεκλιμένη και προσφέρει μεταξύ 500 και 600 χιλ αντίστοιχης προστασίας διάτρησης. 

Διαβάστε επίσης: T-72 | Το Ρωσικό άρμα μάχης στην Ουκρανία με τις περισσότερες απώλειες

Η ενεργή θωράκιση είναι ένα μέτρο παθητικής προστασίας ενός άρματος η οποία όπως αποδεικνύεται στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία δεν έχει αποδώσει αρκετά καλά ενάντια σε αντιαρματικά συστήματα όπως τα Ουκρανικής κατασκευής STUGNA-P (ή SKIF στην εξαγωγική τους ονομασία). Σε ότι αφορά τις καταστροφές ρωσικών αρμάτων από εξελιγμένα αντιαρματικά όπλα με δυνατότητα top attack όπως το JAVELIN ή το NLAW η ενεργή θωράκιση ακόμα και με την προσθήκη ιδιότυπου κλωβού (slat armor) αποδεικνύεται ελλιπής.

Από πλευράς ρωσικών αντιαρματικών η τελευταία γενιά, του αντιαρματικού κατευθυνόμενου πυραύλου KORNET EM, που είναι εφοδιασμένος με διπλή κεφαλή τύπου HEAT μπορεί να διαπεράσει μεταξύ 1.100-1.300 χιλιοστών ενεργής θωράκισης τύπου ERA ή 3 έως 3,5 μέτρα σκυροδέματος.

Διαβάστε επίσης: Kornet-EM | Η αξιόλογη αναβαθμισμένη έκδοση πολλαπλών ρόλων του γνωστού ρωσικού αντιαρματικού συστήματος

Το T-72 εξοπλισμένο με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) αυξάνει την προστασία κυρίως έναντι αντιαρματικών όπλων μικρότερης ισχύος όπως RPGs, Πυροβόλων Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) με απλό κοίλο γέμισμα και όχι διπλή εκρηκτική κεφαλή.

Το θέμα της αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης είναι κάτι το οποίο απασχολεί ήδη την αμυντική βιομηχανία εδώ και χρόνια αλλά οι δύο (2) πρόσφατες συγκρούσεις σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ουκρανία έχουν επισπεύσει ή θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού τόσο του Ελληνικού Στρατού όσο και της Εθνικής Φρουράς. Περισσότερα για τις επιλογές που αφορούν το T-80U της Εθνικής Φρουράς στον σύνδεσμο πιο κάτω. 

Διαβάστε επίσης: Τ-80U | 25 Χρόνια παρουσίας στην Εθνική Φρουρά και οι επιλογές αναβάθμισης του – Infographics & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This