Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.
“Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Η κα. Μπέρμποκ ανέφερε από την πλευρά της πως καταλαβαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με το Βερολίνο. Η ίδια στάθηκε πάντως στη σημασία της ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών και ότι εκλαμβάνει την επίσκεψή της στην Ελλάδα ως αρχή μιας κοινής αναζήτησης για την επεξεργασία του παρελθόντος.
Παράλληλα, αναφερόμενη στους γερμανικούς χειρισμούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παραδέχθηκε ότι “δεν τα κάναμε όλα σωστά”. “Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έμαθε πλέον περισσότερα και προτίθεται να επουλώσει στο μέλλον τα τραύματα αρχής γενομένης με κοινές πρωτοβουλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική με την επίκαιρη ενεργειακή κρίση.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενη στην Τουρκία, είπε “Δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ” και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υποσχέθηκε αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό.
Διαβάστε επίσης: Β. Σόιμπλε | Η Γερμανία πρέπει να συνδράμει οικονομικά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας
Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων. Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: “Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων” και δίνουν πλεονέκτημα στη χώρα, η οποία έχει ανοιχτό Casus Belli έναντι της Ελλάδας, ενώ το τελευταίο διάστημα αμφισβητεί ανοιχτά και την Κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.
Πάντως, αν και οι πιθανότητες να “παγώσει” έστω και τώρα το υπόψη εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που αφορά την απόκτηση έξι υποβρυχίων Γερμανικής τεχνολογίας κλάσης 214 είναι λίγες, η Αθήνα αυξάνει την πίεση στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να καθυστερήσει την παράδοση των πρώτων υποβρυχίων στους γείτονες και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αναβαθμίσει τα Ελληνικά 214, αλλά και να δρομολογήσει την απόκτηση ακόμη δύο υποβρυχίων, ώστε να διατηρήσει το πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η έκκληση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Αθήνας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και συνολικά των Συμμάχων εντός του ΝΑΤΟ να θέσει προ των ευθυνών τους τις χώρες που συναλλάσσονται με την Τουρκία πουλώντας οπλικά συστήματα, εξαρτήματα αλλά και τεχνολογία-τεχνογνωσία, τα οποία στρέφονται κατά της Ελλάδας απειλώντας τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρώτο από τα έξι Τουρκικά 214, το “Piri Reis” (S-330) που βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών θα παραδοθεί στον Τουρκικό στόλο εντός του 2022 ενώ από το 2023 και κάθε χρόνο οι γείτονες θα εντάσσουν από ένα υποβρύχιο στο οπλοστάσιο τους έως το 2027 όταν θα παραλάβουν και το τελευταίο,το “SelmanReis” (S-335).
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα ελληνικά 214 ως προς το σόναρ, ηλεκτρονικά συστήματα, δορυφορικές επικοινωνίες, αλλά και ενίσχυση με πυραύλους βυθού-αέρος.
Σε συνδυασμό με την απόκτηση των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 Romeo, αλλά και των φρεγατών Belharra, οι κινήσεις αυτές καθιστούν το Πολεμικό Ναυτικό κυρίαρχο στον υποβρύχιο πόλεμο με το επόμενο βήμα να είναι η απόκτηση ακόμη δύο υποβρυχίων ανάλογης τεχνολογίας, ώστε τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά το πλεονέκτημα να παραμείνει στον Ελληνικό Στόλο.
Διαβάστε επίσης: BMP-1 παραχωρεί η Ελλάδα στην Ουκρανία και παραλαμβάνει Marder από την Γερμανία
Η Μπέρμποκ στη συνέχεια έφτασε στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενη από την Αθήνα και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, που “κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει”. Παράλληλα προειδοποίησε για μια “προληπτική επίθεση” στη βόρεια Συρία και προέτρεψε την Τουρκία να “σεβαστεί” τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Απαντώντας ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η “Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και να μην παίζει το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων και προπαγάνδας”.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Το κλείσιμο 4 μειονοτικών σχολείων στη Θράκη καταγγέλλει η Άγκυρα – Η απάντηση της Αθήνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…