Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Οι ηγέτες των χωρών BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – συγκεντρώθηκαν χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ για μια σύνοδο κορυφής, όπου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης του συνασπισμού, καθώς ορισμένα μέλη πιέζουν ώστε να αποτελέσει ένα αντίβαρο στη Δύση.
Οι αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσθέσει μια κάποια επιτακτικότητα στην προσπάθεια ενίσχυσης του συνασπισμού, ο οποίος μερικές φορές υπέφερε από εσωτερικές διαιρέσεις και έλλειψη συνεκτικού οράματος.
Η Νότια Αφρική υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, τον κορυφαίο υπέρμαχο της διεύρυνσης των BRICS, για μια επίσκεψη χθες το πρωί πριν από τις συζητήσεις με τους άλλους ηγέτες της ομάδας αργότερα την ίδια ημέρα.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συμμετέχουν επίσης στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, δεν πήγε στη Νότια Αφρική και παρακολουθεί τη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Εκτός από το θέμα της διεύρυνσης, η ενίσχυση της χρησιμοποίησης των τοπικών νομισμάτων των κρατών μελών βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. Οι Νοτιοαφρικανοί διοργανωτές λένε, ωστόσο, πως δεν θα γίνουν συζητήσεις για ένα νόμισμα των BRICS, μια ιδέα που έριξε η Βραζιλία νωρίτερα φέτος ως εναλλακτική στην εξάρτηση από το δολάριο.
Διαβάστε επίσης: Αλγερία | Ο Πρόεδρος Ταμπούν επιδιώκει εισδοχή στην ομάδα BRICS
Οι BRICS παραμένουν μια ανομοιογενής ομάδα, από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που αντιμετωπίζει τώρα μια επιβράδυνση, μέχρι τη Νότια Αφρική, τον οικοδεσπότη της φετινής συνόδου και οικονομικό ‘νάνο’ που αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε καθημερινές διακοπές ρεύματος.
Η Ινδία απλώνει όλο και περισσότερο το χέρι προς τη Δύση, όπως και η Βραζιλία με τον νέο ηγέτη της, ενώ η Ρωσία σφυροκοπείται από τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Δύο μέλη – η Ινδία και η Κίνα – έχουν κατά καιρούς συγκρουστεί κατά μήκος των διαφιλονικούμενων συνόρων τους, αυξάνοντας τις προκλήσεις για τη λήψη αποφάσεων της ομάδας, η οποία εξαρτάται από την ομοφωνία.
Η διεύρυνση ήταν επί μακρόν σκοπός της Κίνας, η οποία ελπίζει πως περισσότερα μέλη θα προσδώσουν βάρος σε μία ομάδα που φιλοξενεί ήδη περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι ηγέτες παρακάθισαν σε δείπνο χθες το βράδυ, όπου συζήτησαν το πλαίσιο και τα κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών.
Όμως η διεύρυνση έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης. Η Ρωσία είναι υπέρμαχος της εισδοχής νέων μελών προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διπλωματική απομόνωσή της λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ινδία, που είναι επιφυλακτική όσον αφορά την κινεζική κυριαρχία και έχει προειδοποιήσει εναντίον της εσπευσμένης διεύρυνσης, έχει θετική πρόθεση και ανοιχτό μυαλό, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Βίναϊ Κβάτρα. Η Βραζιλία, εν τω μεταξύ, ανησυχεί πως μια διεύρυνση των BRICS θα εξασθενήσει την επιρροή της.
Ενώ μια ενδεχόμενη διεύρυνση των BRICS παραμένει στον αέρα, η δέσμευση του συνασπισμού να υπερασπιστεί τον “Παγκόσμιο Νότο” και να προσφέρει μια εναλλακτική στην παγκόσμια τάξη που κυριαρχείται από τα πλούσια δυτικά έθνη βρίσκει ήδη απήχηση.
Πάνω από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους. Από αυτές, σχεδόν 24 έχουν ζητήσει επίσημα να γίνουν μέλη, ορισμένες μάλιστα αναμένεται να στείλουν αντιπροσωπείες στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters
Διαβάστε επίσης: Ιράν | Κατέθεσε αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας BRICS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
ΓΕΣ | Εντυπωσιακές εικόνες από Βολές Πεζικού στο Λιτόχωρο – VIDEO και Φωτογραφίες
Από 09 έως 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), εκπαιδευτικές βολές με Οπλικά Συστήματα Πεζικού…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα για την επικείμενη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για οριοθέτηση ΑΟΖ
Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας…