ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νιγηρία | Νέες απαγωγές από την Μπόκο Χαράμ – Ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση που σπέρνει τον τρόμο τα τελευταία 11 χρόνια; VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/12/2020 at 10:46

Περισσότεροι από 40 υλοτόμοι, εκ των οποίων οι τρεις βρέθηκαν νεκροί, απήχθησαν από μαχητές της Μπόκο Χαράμ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με τοπικές και στρατιωτικές πηγές. “Μια ομάδα περίπου 40 υλοτόμων αναχώρησε την Πέμπτη για το δάσος (του Γούλγκο) και δεν επέστρεψε το βράδυ, όπως συνηθίζεται”, εξήγησε ο Ουμάρ Κατσάλα, ένας από τους ηγέτες των τοπικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που μάχονται τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.

“Την Παρασκευή κινητοποιήσαμε τους άνδρες μας για να τους δρούμε και εντοπίσαμε τρία πτώματα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν μέλη της ομάδας εκείνης”, πρόσθεσε. Πολλοί μαχητές της Μπόκο Χαράμ και του του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ISWAP), η οποία σπέρνει τον τρόμο στη βορειοανατολική Νιγηρία εδώ και μια δεκαετία, έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το δάσος, στα σύνορα με το Καμερούν.

Συχνά κατηγορούν τους υλοτόμους και τους αγρότες της περιοχής ότι μεταφέρουν πληροφορίες για τις θέσεις τους στον στρατό ή τις τοπικές πολιτοφυλακές. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι απήχθησαν από τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ”, είπε ένας άλλος πολιτοφύλακας, ο Σέχου Μάντα. “Οι τρεις άνδρες που βρέθηκαν νεκροί, μάλλον εκτελέστηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν γιατί βρήκαμε πληγές από σφαίρες στην πλάτη τους”, διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία | Τουλάχιστον 11 νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Το βράδυ της Πέμπτης, παραμονή των Χριστουγέννων, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο χωριό Πέμι, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειονότητά τους χριστιανοί. Σκότωσαν 11 ανθρώπους, έκαψαν μια εκκλησία και πήραν όμηρο τον ιερέα. 

Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε από τον πρώην κληρικό Mohammed Yusuf το 2002, με ειρηνικούς αρχικά σκοπούς. Μετά τις επιθέσεις ωστόσο σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Maiduguri το 2009 οι αρχές της Νιγηρίας αντέδρασαν με τη χρήση βίας η οποία οδήγησε στον θάνατο αρκετών υποστηρικτών της οργάνωσης. Ο ηγέτης της οργάνωσης Mohammed Yusuf σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση και ο αιμοσταγής Abubakar Shekau ανέλαβε τα ηνία από το 2009. 

Τον Μάρτιο του 2015, η ομάδα ευθυγραμμίστηκε με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS). Από το 2009 που ξεκίνησε η ένοπλη δράση της, η Μπόκο Χαράμ ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων και τον εκτοπισμό περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους. Δείτε το σύντομο βίντεο πιο κάτω το οποίο επεξηγεί συνοπτικά την δημιουργία αυτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

 

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, theguardian, defenceredefined.com.cy

*Φωτογραφία Αρχείου

Διαβάστε επίσης: 

Επιθέσεις υποκινούμενες από θρησκευτικό μίσος | To χρονικό των επιθέσεων Οκτωβρίου στη Γαλλία και η ελευθερία της έκφρασης – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This