ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιθέσεις υποκινούμενες από θρησκευτικό μίσος | To χρονικό των επιθέσεων Οκτωβρίου στη Γαλλία και η ελευθερία της έκφρασης – VIDEO
Defence Redefined
Published on 01/11/2020 at 17:00

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την διενέργεια νέων επιθέσεων υποκινούμενων από θρησκευτικό μίσος στη Γαλλία και οι οποίες μόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο έχουν στοιχίσει τη ζωή 4 ανθρώπων.

Το νέο κύμα “ισλαμιστικής τρομοκρατίας” όπως χαρακτηρίζεται στη Γαλλία άρχισε με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πάτι στις 16 Οκτωβρίου 2020, λίγο αφότου ο καθηγητής χρησιμοποίησε σε μάθημα του για την ελευθερία της έκφρασης, καρικατούρες οι οποίες απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ από παλιά τεύχη του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. 

Στην κηδεία του Σαμουέλ Πατί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απένειμε μετά θάνατον τη Λεγεώνα της τιμής στον καθηγητή. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία και πως δεν πρόκειται να αποκηρύξει τα σκίτσα του Charlie Hebdo.

Διαβάστε επίσης: Το Ελιζέ καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν

Η ομιλία του Μακρόν πυροδότησε ωστόσο νέο κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο με πρωτοστάτη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών και τον κάλεσε «να κάνει εξετάσεις», με τον Μακρόν να ζητά κυρώσεις από τις χώρες της ΕΕ. Ακολούθησαν οι αντιδράσεις από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν (σύμμαχο της Τουρκίας) Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων». 

Από τους ηγέτες που καταδίκασαν τις δηλώσεις Μακρόν ήταν και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι ο οποίος δήλωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι η ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να σταματήσει όταν προσβάλει περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Σίσι δήλωσε επίσης, ότι ο ίδιος απορρίπτει κάθε είδος βίας ή τρομοκρατίας από τον οποιονδήποτε στο όνομα υπεράσπισης της θρησκείας, των θρησκευτικών συμβόλων και των εικόνων. 

Σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του Γάλλου προέδρου, με τους συμμετέχοντες να καίνε φωτογραφίες ή ομοιώματά του, ενώ ακούστηκαν και πολλές φωνές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

 

Το Charlie Hebdo στις 28 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε μια γελοιογραφία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κλιμακώνοντας περαιτέρω τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τούρκου προέδρου και των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου στη Δύση.

Η γελοιογραφία εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας φέροντας τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος». 

Το Charlie Hebdo υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, γεγονός που έχει εξοργίσει τους μουσουλμάνους, καθώς η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι. Ο απολογισμός της τότε επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo 

Σε συνέχεια του πολωμένου θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλίματος που δημιουργήθηκε όπως περιγράψαμε παραπάνω, στις 29 Οκτωβρίου τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στο κέντρο της Νίκαιας, αναγκάζοντας τον Μακρόν να απευθύνει μήνυμα για «ενότητα» ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.500-7.000 χωροφύλακες της επιχείρησης Sentinelle για προστασία των χώρων λατρείας και των σχολείων αφού τα τελευταία παραμένουν ανοιχτά παρόλο το εθνικό lockdown λόγω Covid-19, μέχρι την 01 Δεκεμβρίου (τουλάχιστον). Επιπλέον η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate. 

Χθες, 31 Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκε νέα επίθεση και παρόλο που τα κίνητρα παραμένουν ασαφή η επίθεση έλαβε χώρα σε ορθόδοξη εκκλησία στην Λυών με θύμα Έλληνα ιερέα ο οποίος νοσηλεύεται κρίσιμα μετά από πυρά που δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα.

Πέραν τούτων χθες ο πρόεδρος της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο, “καταδίκασε σθεναρά” τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι “προσέβαλε το Ισλάμ” όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμα να δημοσιεύονται σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Βιντόντο τάχθηκε επίσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης όταν “πλήττει την τιμή, την αγνότητα και τον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών αξιών και συμβόλων” ενώ δεν παρέλειψε να καταδικάσει πρωτίστως τις βιαιότητες στο Παρίσι και τη Νίκαια. 

Η Γαλλία διαχρονικά έχει πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε (πέραν της επίθεσης στο Charlie Hebdo) την μεγάλη επίθεση γύρω από το “Stade de France”, στο Σεν Ντενί και στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015 όπου εννέα (9) τζιχαντιστές του ISIS επιτέθηκαν σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, προκαλώντας τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 350. 

 

Οι βιαιότητες μάλισταν στο Μπατακλάν ήταν σοκαριστικές αφού πολλά θύματα κατακρεουργήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ήταν δύσκολο ακόμη και να γίνει αντιστοιχία των διαμελισμένων μελών των θυμάτων. 

 

Η δεύτερη χαρακτηριστική τρομοκρατική επίθεση συνέβη στην Νίκαια στις 14 Ιουλίου 2016 όταν 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πτώση φορτηγού οχήματος σε συγκεντρωμένο πλήθος.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ουάλιντ Μουάλεμ | Η Τουρκία κύριος χορηγός περιφερειακής τρομοκρατίας

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This