ΝΑΤΟ | Έτοιμο το νέο αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Aegis Ashore στην Πολωνία
Defence Redefined
Published on 16/07/2024 at 16:41

Μια νέα αντιβαλλιστική πυραυλική υποδομή των ΗΠΑ είναι πλέον επιχειρησιακή και διαθέσιμη για την άμυνα της Συμμαχίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η εγκατάσταση με την ονομασία «Aegis Ashore»είναι μέρος της ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση, την ιχνηλάτηση και την αναχαίτιση εν πτήσει βαλλιστικών πυραύλων.  

Η χερσαία εγκατάσταση αποτελείται από εξοπλισμό που χρησιμοποιείται συνήθως από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ όπως το ραντάρ SPY-1 και τα βλήματα Standard Missile-3 (SM-3).

Η άμυνα βαλλιστικών πυραύλων του ΝΑΤΟ επιτρέπει την ανίχνευση επίθεσης πυραύλων και χρησιμοποιεί δεδομένα ραντάρ για να καθοδηγήσει έναν αναχαιτιστή για να καταστρέψει τον επιθετικό βαλλιστικό πύραυλο του αντιπάλου. 

Η υποδομή αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία μπορεί να αμυνθεί έναντι βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς. Το Aegis Ashore είναι βασικό συστατικό της «Enhanced Operational Capability» της αντιβαλλιστικής άμυνας του ΝΑΤΟ όπως ανακοινώθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον.

Βασικά στοιχεία της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν τις δύο τοποθεσίες του Aegis Ashore των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία μαζί με αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού από τη Rota της Ισπανίας και ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Kurecik της Τουρκίας. 

Περίπου 200 στρατιωτικοί βρίσκονται στα δύο σημεία αναχαίτισης στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Η τοποθεσία στο Deveselu της Ρουμανίας λειτουργεί από το 2016.

Η νέα βάση θα επεκτείνει μια αμυντική ικανότητα που προστατεύει ευρωπαϊκά εδάφη, πληθυσμούς και δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό | Παρθενική χρήση για τους πυραύλους SM-3

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This