Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 143 αλλοδαπών σε τρεις μέρες – Πλήρωναν 8000 ευρώ ο κάθε ένας – Ξεκίνησαν από την Τουρκία
Defence Redefined
Published on 09/08/2024 at 18:00

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, οι ελληνικές λιμενικές αρχές διέσωσαν 143 αλλοδαπούς σε τρεις μέρες. Οι διασώσεις αφορούν δύο διαφορετικά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες την 05/08/2024, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Καλαμάτας ότι ένα ιστιοφόρο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ιονίου. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ), το κρουαζιερόπλοιο «ODYSSEY OF THE SEAS» σημαίας Μπαχάμες εντόπισε το ιστιοφόρο και προέβη στην διάσωση εβδομήντα 77 αλλοδαπών (36 άντρες, 7 γυναίκες και 34 ανήλικοι). Το κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στη ράδα της Καλαμάτας, απ’ όπου 27 εκ των διασωθέντων μετεπιβιβάστηκαν σε ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και οι υπόλοιποι 50 στην επιβατική-λάντζα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» Ν.Κ. 301. 

Οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει από άγνωστο σημείο τουρκικών ακτών πλησίον της πόλης Μπόντρουμ με προορισμό την Ιταλία ενώ οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί πλήρωσαν για την μεταφορά τους το ποσό των 8000 ευρώ .

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) συνελήφθησαν δύο άντρες και μία γυναίκα εκ των ανωτέρω ηλικίας 48, 36 και 26 ετών ως διακινητές.

Επιπλέον, τις απογευματινές ώρες την 07.08.2024, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Κατάκολου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για ένα ιστιοφόρο σκάφος σε πιθανό κίνδυνο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 26 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. στην περιοχή μετέβη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία. Το δεξαμενόπλοιο «HENRY MAERSK» σημαίας Δανίας περισυνέλεξε με ασφάλεια 74 αλλοδαπούς (53 άντρες, 9 γυναίκες και 12 ανήλικοι) και τους μετέφερε στη ράδα του λιμανιού του Κατάκολου με τη συνοδεία του ναυαγοσωστικού. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο επιβατηγό φορτηγό «ΜΙΜΗΣ Γ.» Ν.Κ. 24 και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.

Από το Λιμενική Αρχή Κατάκολου που διενεργεί τη προανάκριση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ έκαστος εκ των προαναφερόμενων πλήρωσε για την μεταφορά του το ποσό των 8.500 ευρώ. Συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί.

Με πληροφορίες από: Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

Διαβάστε επίσης: Τούρκος διακινητής προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού – Προειδοποιητικοί πυροβολισμοί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This